Kóser de finom

Mi a macesz?

2021.03.28. 17:43
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Karácsonyi bagel

2020.12.28. 11:27
Kultúrák találkozása a konyhaasztalon: fehérboros narancsleves, kóser káposzta és egy klasszikus bagel, amely eredetileg karácsonyra készült, de igazán bármikor jól jön, ha éppen nincs friss kenyér a környéken. A Kóser de finom receptje.

Mi a macesz?

2016.04.21. 22:00
Pénteken PESZACH! Vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Na de mi is a macesz? Tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni? Mitől kóser? Ebben a bejegyzésben a Kóser de finom bloggerei erre keresik a választ.

Purimi hámántáska – a titkos recept!

2016.03.23. 23:00
Van egy sütemény, ami annak ellenére, hogy rettentő finom és esztétikus, mindig csak egy bizonyos, meghatározott időpontban készül az évben. Ez pedig nem más, mint a hámántáska, hámánfüle vagy jiddis nevén hámántáschen. Ezt is legalább olyan sokféleképpen lehet elkészíteni, mint a rugelachot vagy a flódnit, és persze minden gyakorló zsidó háziasszonynak megvan a maga titkos, évek alatt tökélyre fejlesztett receptje hozzá. A Kóser de finom e heti írása.

A flódni örök

2016.03.02. 23:00
A flódni tipikusan az a sütemény, aminek már a puszta említése is legalább ugyanakkora kaján mosolyt csal a család férfitagjainak az arcára, mint a sólet. Próbáljuk ki nyugodtan: cserkésszük be valamelyik rokonunkat vagy barátunkat, mondjuk neki azt, hogy: Hát, Pista, ma este flódnit sütök – és figyeljük a reakciókat. Érdemes. Mindenesetre ennél a kísérletnél számoljunk azzal is, hogy a bejelentés után valószínűleg számon lesz kérve a fent említett süti. A Kóser de finom lányok e heti receptje.

Bárcheszológia és a nagy kóser bárchesz teszt

2015.09.16. 22:00
Kelet-európai tradíció, hogy a bárchesz év közben is kerek és mákos. Ez olyannyira bevette magát a köztudatba, hogy a különböző nagyobb pékségek, pl. a Príma és a Brunch péntekenként dobja piacra bárchesz néven a kerek, sós, mákkal megszórt kalácsait. A Kóser de finom e heti receptje.

A legkisebb is számít

2015.09.08. 22:00
Több mint 400 szendvics, 13 kg alma, banán és sok müzli-szelet gyűlt össze múlt hét vasárnap a Kóser de Finom blog Szendvics Akciója keretében. Az adományok nagy része a Budapesten áthaladó menekülteknek lett kiosztva, de bőven jutott belőle más rászoruló csoportoknak is.

Burgundi marharagu ros hódesre

2015.03.15. 23:00
Vannak olyan ételek, amelyek miatt érdemes várni a hideg időt. Sűrű levesek és raguk segítenek ilyenkor túlélni. A boeuf bourguignon egy klasszikus francia bisztró kedvence. Jó alapanyagokkal szinte elronthatatlan. Két fontos alkotórésze a bor és a marhahús, az összetevőket érdemes hosszan és lassan főznünk, amíg teljesen meg nem töltik a lakást a finom illatok. A Kóser de finom e heti receptje.

Savanyított fokhagyma nagymama kamrájából

2014.09.18. 11:00
A fokhagymáról már tudjuk, hogy a cékla és a nagy halak mellett a legnagyobb sábeszi örömök közé tartozik. A házi Mesgiach szerint, a Talmud által itt említett növények mindannyian afrodiziákumok… hát , ha a Mesgiach mondja. A Kóser de finom e heti receptje.

Arany ősz, arany durbincs

2014.09.10. 22:00
Oroszországban ezt az időszakot “arany ősznek” nevezik. Az arany ősz kapcsán talán még Arany Őszikéiről lehetne szót ejteni, de azért ez mégis egy gasztro blog bejegyzése, így hát elő a vacsorával. A Kóser de finom lányok ma zöldfűszeres aranydurbincsot főznek, paradicsomos padlizsánnal.

Szilvakék elul, avagy éljenek a piték!

2014.09.04. 11:00
Az askenáz zsidóság számára Elul hónap kezdete nagyjából egybeesik a szilvaszezonnal. Ezen a gondolaton, és a másfél kiló feldolgozásra váró szilván felbuzdulva a Kóser de finom lányok úgy döntöttek, itt az ideje, hogy újra elkészítsék családjuk kedvenc szilvás-rozmaringos pitéjét.

Igen jó citromos keksz

2014.08.27. 22:00
A citromos koszorú eredetileg két, lekvárral összeragasztott korongból áll, de lekvár nélkül, keksznek is igen jól megállja a helyét. A Kóser de finom eheti receptje szinte elronthatatlan, ráadásul kisebbekkel való közös sütéshez is ideális.

Rántott pöfeteg reggelire

2014.08.21. 11:00
Minden gomba kóser, ami ehető. Ami nem ehető az is az, de azoktól más okokból kell tartózkodni… A pöfeteg íze egyébként nem igazán hasonlít a gombára. Nagyon krémes, lágy állaga lesz a rántás után. A házi gombaszakkönyvből pedig azt tudtam meg róla, hogy bár nagyon alacsony kalóriatartalommal bír, mégis remek húspótló.

Hold alakú szilvás lepény

2014.08.13. 22:00
Szuper holdhoz szuper lepényt! A Kóser de finom ezúttal egy csodálatos nyári süteményt készített, amely ropogós és omlós, ráadásul még a lila minden árnyalatában is pompázik. Egy biztos, aki megkóstolja, annak egészen biztos maradandó élményt okoz.

Ratatouille ál ha-sulhán

2014.07.16. 22:00
A ratatouille alapvetően nagyon hasonlít a lecsóhoz, csak kicsit nyitottabb a zöldség variációkra. Ez az eredetlieg occitan étel, pardicsomos alapon szabadon kombinál mindent, ami éppen a kertben nő, de padlizsán és cukkini mindig kell bele. A Kóser de finom e heti receptje.

Befőzünk – eper, ribizli, málna, meggy

2014.07.09. 22:00
Egyszer minden lelkes konyhatündér életében eljön az a nyár, amikor a kíváncsiság és a téli, gyümölcs nélküli napok réme arra az elhatározásra sarkallja, hogy, hát igen, ideje lenne befőzni. Nálam most jött el ez a pillanat és thank’s G-d, az idei gyümölcs és zöldség termés sem hagyott cserben, úgyhogy édesapámmal jelenleg „verseny-befőzünk”. Az e nyári első, családi lekvárszállítmányt ő állította elő, eperből.

Gazpacho – avagy hitvita vízről, hűtésről és passzírozásról

2014.07.02. 22:00
A gazpachoról úton útfélen olvashatunk minden nyáron. Idén úgy döntöttem hogy több variánsát is kipróbálom, és a saját kísérletezéssel behatárolom hogyan is érdemes készíteni. A gazpacho alapvetően friss zöldségek (uborka, paradicsom, paprika) valamint ecet, olívaolaj és némi szikkadt kenyérbél kombinációja, turmixolva. A többi már csak hitvita kérdése. A Kóser de finom e heti receptje.

Csokoládéból soha nem elég

2014.06.25. 22:00
Bár már hivatalosan nyár van, a borús, esős időszakok azért még sokszor váltják fel a napsütést. Tudom, hogy esőre nagyon is szükség van ahhoz, hogy mindenféle finomságok nőjenek, de én azért jobban szeretem a szép időt. Borús napokon viszont remekül kárpótolhatjuk magunkat egy csupa csokis, virágos tortával, ami nem utolsó sorban, remekül mutat a szombati asztalon is.

All About My Madeleine

2014.06.18. 22:00
A kis kagyló alakú sütemény Proustnak és XV. Lajosnak köszönhetően meghódította egész Franciaországot, majd az egész világ megismerte. Elkészíteni roppant egyszerű, az egyetlen nehézséget csupán a megfelelő süteményforma beszerzése jelentheti. A Kóser de finom e heti receptje.

Mentás helyzetjelentés a melegben

2014.06.12. 11:00
Ebben a melegben a konyhai kreativitásomat különböző salátákban élem ki.  Az alapanyagot részben a kibucból, részben pedig a piacról szerzem be.  A napi teendők miatt gyakran csak az utolsó pillanatban érkezem a piacra, így  sok rögtönzéssel jár a főzés. A Kóser de finom lányok ezen héten Izraelből jelentkeznek.

Panna cotta variációk

2014.06.04. 22:00
Savuotkor szokás tejes ételeket fogyasztani, így a Kóser de Finom lányok  a héten panna cotta variációkkal jelentkeznek. De ha panna cotta, akkor zselésítő anyag is kell, ami persze nem mindegy, hogy miből van. Kóser zselésítés, finom friss gyümölcsök! Hag savuot szaméach mindenkinek!
▼ Korábbi cikkek