Körner András
Kóstoló a múltból – Párolt borjúszelet hagymás-citromos mártásban
2016.07.27. 22:00
Annak ellenére, hogy a borjúszelet végül nem úgy néz ki, mint ahogy azt az eredeti recept sugallja, attól még könnyedén egy igen ízletes fogást készíthetünk. Ráadásul az összköltség sem lesz hatalmas. Egy rejtélyes elnevezésű étel receptje következik Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből.
Kóstoló a múltból – Borjúmájpástétom
2016.07.20. 22:00
Régebben a májpástétom a magyarországi zsidók asztalán nem foglalt el különösebben fontos helyet, később azonban már sokkal kedveltebbé vált. Manapság, ha kóser májpástétomról beszélünk, általában csirkemájpástétomra gondolunk, de ez nem volt mindig így. Remek példa erre ez a borjúmájpástétom recept Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből.
Kóstoló a múltból – Sacher-torta
2016.07.14. 11:00
Riza néni különleges Sacher-tortájának ugyan több köze volt a diótortájához, de ettől függetlenül csoda finom volt, és éppen olyan elegáns, mint az eredeti Sacher, amely még a híres osztrák diplomata, Metternich herceg konyháján készült. Ezúttal a híres bécsi édesség egy kicsit eltérő változatát mutatjuk be Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből.
Kóstoló a múltból – Fűszeres rétes
2016.07.06. 22:45
A rétes Magyarországon és Ausztriában is igen divatos édességnek számít, bár hajszálvékony tésztáját a törökök ismertették meg velünk. Ez a rétesrecept Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből ráadásul nagyon szokatlan, hozzá hasonlót nemigen találni.
Kóstoló a múltból – Szardellás töltött tojás
2016.06.30. 22:00
Ez az előétel a kóser húsos és tejes étrendbe egyaránt beilleszthető, az elkészítéséhez pedig csak húsz perc szükséges. A szardellás töltött tojás ráadásul még Ferenc József kedvesének receptgyűjteményében is szerepel, igaz, ott kaviárral díszítve. Recept Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből
Kóstoló a múltból: mandulás puszedli
2016.06.23. 22:00
Mind az askenázi, mind a szefárd zsidók már több száz éve kedvelik, mert könnyű beilleszteni a kóser étrendbe: mivel zsiradék nem kell hozzá, akár tejes, akár húsos étkezéshez alkalmas, és ha nincs benne liszt, pészach idején sem kell kerülni. Recept Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből!
Kóstoló a múltból – Sült barackhab
2016.06.16. 22:00
Ezt a gyorsan, egyszerűen készülő és olcsó édességet igencsak kedvelhették Mosonban, mert nemcsak dédanyám receptje van a birtokomban, hanem a nővéréé is, aki a közös ház másik felében lakott. Riza néni szerint mindenféle dzsem alkalmas hozzá, de leginkább a sárgabarackból készült. Recept Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből!
Kóstoló a múltból – Sólet
2016.06.09. 22:00
Még Magyarországon belül is sokféle változatban készítették a sóletot. Legáltalánosabban használt alapanyaga a bab volt, de találtam receptet rizs-, borsó-, sőt törött árpa sóletra is. Volt, aki marhahúst használt hozzá, volt, aki libát, mindkettőt akár frissen, akár füstölve. Egy jiddis mondás szerint se sóletba, se házasságba nem tanácsos túl közelről belepillantani. Recept Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből!
Kóstoló a múltból – Káposztás gombóc
2016.06.02. 22:00
“Ez egy már szinte feledésbe merült, XIX. századi osztrák receptnek a Riza néni-féle változata. Azt mondják, Ferenc József szívesen fogyasztotta főfogásként, mellé mindössze uborkasalátával.” Recept Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből!
Kóstoló a múltból: Mandulás húsgombóc savanykás-édes mártásban
2016.05.26. 22:00
Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban jelent meg, a XIX. század végén, XX. század elején Mosonban élő dédanyja, Riza néni receptjeit tartalmazza, a modern sütés-főzés segédeszközeihez, alapanyagaihoz és ízvilágához adaptálva. A Kóstoló a múltból azonban nem egyszerű szakácskönyv: a szerző összegyűjtött minden lehetséges adatot Riza néni és a korabeli kisvárosi zsidó családok életmódjáról, környezetéről, szokásairól, ünnepeiről és étkezési kultúrájáról. Részlet a könyvből és egy recept!
▼ Korábbi cikkek