Dés Mihály
A főzés tíz parancsolatja: 10. Ismerd fel a korlátaidat! – Vaníliás kifli
2014.12.18. 12:00
„Egyetlen szakács se tud mindent a szakmájáról. Sajnos ebben az anyám se volt kivétel, pedig tőle nem ezt vártuk. Meglepő módon abban nem volt jó, amit nem szeretett, illetve nem ismert, nem ismerhetett, de mentségére legyen mondva, hogy nem is próbálkozott velük. Ami nem ment, azt nem erőltette, mint mostanság sok nagyravágyó háziasszony…” Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből plusz egy vaníliás kifli recept.
A főzés tíz parancsolatja: 9. Add el, amit főztél! – Sült liba és kacsa
2014.12.11. 23:00
“Adva van tehát egy ripsz-ropsz elkészített, egyedi, egészséges és mindezek ellenére isteni kaja, de túlkínálattól roskadozó korunkban ez még nem elég ok arra, hogy népszerű is legyen. Igenám, de anyám piárban is zseniális volt, és bizonyára más lett volna a gyerekkorunk,[…] ha ezen képességét nem a világforradalom agyament eszméjének szolgálatában, hanem mondjuk a nemzetközi kereskedelemben kamatoztatja.” Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből és egy sült liba és kacsa recept.
A főzés tíz parancsolatja: 8. Egyél egészségesen! – zöldséges fasírt
2014.12.04. 12:00
“Sose értettem az egészségmániásokat. Miért kell arra tudományos bizonyíték, hogy jobb egy pagonyban sétálni, mint állandóan otthon punnyadni? Miért az országos kampány, orvosi fenyegetés, nyilvános megbélyegzés és a szabad emberek közösségéből való kitiltás ahhoz, hogy rávezessék a bagósokat arra a fölismerésre, hogy egészségesebb a hegyi levegő, mint az agyonfüstölt tüdő és szoba?” Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből egy zöldséges fasírt recepttel.
A főzés tíz parancsolatja: 7. Ne vacakolj – Töltött paprika
2014.11.27. 12:00
Anyám egyik legnagyobb kunsztja az volt, hogy fél óra alatt be tudott indítani egy háromfogásos ebédet, ha beállított hozzá váratlanul az ember, akár többedmagával is. A lényeg, hogy akármi is volt az az étel, a lehető legfinomabb legyen, és a lehető legkisebb faksznival készüljön el. Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből és egy töltött paprika recept.
A főzés tíz parancsolatja: 5. Tartsd magad az előírásokhoz – és egy sült oldalas recept
2014.11.13. 12:00
“Anyám sikerének a McDonalds-elv volt az egyik titka. Minden egyes ételének volt egy standard íze, amit egészen minimális különbségektől eltekintve mindig hozni tudott.” Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből egy sült oldalas recepttel.
A főzés tíz parancsolatja: 4. Légy jól szervezett! – és egy zöldséges marhasült recept
2014.11.05. 23:00
„A jól megszervezett főzés előfeltétele, hogy a tárolható alapanyagokból mindig elegendő legyen bespájzolva, illetve hogy legalább már előző nap tudja az ember, hogy mit akar másnap csinálni. Az első feltételnek mindig megfelelt az anyám, a másodikat pedig rendszeresen túlteljesítette, és már hetekkel előre tisztázni szerette, hogy pontosan mit „rendelnek” a gyerekei.” Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből egy zöldséges marhasült recepttel.
77 pesti recept: Gasztronómiai Szentháromság
2014.10.01. 22:00
“Az én anyám konyhai ars poeticája egy Szentháromságra és egy Tízparancsolatra oszlik. Ezt nem ő állította, hanem én mondom. E gasztronómiai Szentháromság dialektikus elemei – tézis, antitézis, protézis – a hagyomány, a modernség és a kreativitás.” Az újévtől Dés Mihály 77 pesti recept című könyvéből adunk közre recepteket egy-egy történet kíséretében.
▼ Korábbi cikkek