Gasztronómia

Flódnival és haszid dallamokkal érkezik az Óbudai zsidó kulturális napok

2023.10.22. 13:58
A négynapos rendezvénysorozat keretében koncertekkel, gasztrofesztivállal, irodalmi programokkal, városnéző sétákkal várja az érdeklődőket az Óbudai Társaskör.

Az izraeli nagykövet pekándiós torta sütésével zárta le az őszi ünnepi időszakot

2023.10.06. 16:20
A datolyával töltött pekándiós torta elkészítésében a nagykövet-helyettes és egy korábbi szépségkirálynő is segítségére volt.

Egy elfeledett zsidó péksütemény Erzsébetvárosban éli reneszánszát

2023.09.08. 18:22
A hatalmas, fahéjas, diós, mazsolás, vajas bóleszeket hajdanán uzsonnára szolgálták fel a Király utca népszerű zsidó kávémérésében, mígnem az egyszerűbb péksütemények ki nem szorították a divatból.

Először rendeznek zsidó gasztronómiai fesztivált Nyíregyházán

2023.08.16. 15:17
Az I. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál egyik fő célja, hogy közelebb hozza a zsidó kultúrát a többségi társadalomhoz.

A zsidó konyha fontos részét képezi a magyar gasztronómiának

2022.04.22. 16:47
Jó lesz a bólesz – Zsidó étkezéskultúránk a török hódoltságtól 1945-ig címmel nyílt kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Egy falat Izrael a 7. kerületben – megnyitott a Gólem Kávézó

2021.11.24. 15:49
Különleges szendvicsek, kencék, babkák és sok-sok közel-keleti íz Erzsébetváros szívében.

Szombathely igényli a zsidóságot

2021.10.27. 18:33
Szombathelyen a zsidó közösséget a hagyományok tisztelete tartja egyben. Miután a helyi zsidóság gazdag múltjának sikerült méltó emléket állítani, egy bisztró segítségével most a közösség jövőjét próbálják építeni a nyugat-magyarországi városban.

A gasztronómia köré szerveződnek a Judafest idei programjai

2021.09.17. 15:14
Ismert írók, színészek, szakácsok és újságírók kedvenc és számukra fontos ételeiket és receptjeiket osztják meg a Judafest színpadán. Az ételeket pedig a helyszínen meg is lehet kóstolni.

Michelin-csillagot hozott a klasszikus jeruzsálemi konyha egy izraeli séfnek

2021.01.19. 14:39
Assaf Granit Párizsban működő Shabour nevű étterme kapta meg a rangos gasztronómiai elismerést. Granit az ötödik izraeli séf, aki Michelin-csillagot kapott.

Zsidó gasztronómia válsághelyzetben: egyik nap még teltház, aztán le kellett húzni a redőnyt

2020.05.25. 17:03
A koronavírus a pezsgő budapesti zsidó gasztronómia szereplőit sem hagyta érintetlenül. Videósorozatunkban Raj Ráchel és Rosenstein Róbert mesél arról, hogyan érintette őket és üzletüket a járvány.

A berlini Zsidó Kórház dolgozóinak főz egy Michelin-csillagos séf

2020.03.29. 11:26
Max Strohe étterme kénytelen volt bezárni a koronavírus-járvány miatt. A Michelin-csillagos séf most a betegeket gyógyító több száz orvosra, ápolóra, valamint rendőrökre és tűzoltókra főz.

Vasárnap a sóleté lesz a főszerep a Kazinczy utcában

2019.08.23. 17:33
A Sóletfesztivál immáron az ötödik alkalommal kerül megrendezésre. A gasztronómiai élmények mellett koncertek, gyermekfoglalkozások és színes kulturális programok várják az érdeklődőket.

Izrael nemzeti ételét ünnepli ma a Google keresője

2019.06.18. 14:14
Ünnepeljük a falafelt! – szólít fel a Google keresőjének animációja, amelyben három falafelgolyó pattan be egy gondosan előkészített pitába.

A klónozott disznóhús kóser egy izraeli rabbi szerint

2018.03.23. 13:25
Még tejjel is fogyasztható a klónozott disznóhús Juval Cherlow izraeli ortodox rabbi szerint. A laboratóriumomban, mesterséges körülmények között létrehozott termék ugyanis nem számít húsnak, még akkor sem, ha éppen egy disznó sejtjéből klónozták.

Hummusz, az izraeli kultuszétel

2017.12.01. 14:15
A hummusznak Izraelben hatalmas kultusza van, a csicseriborsóból készült ételről még dokumentumfilmet is forgattak nemrég. Itt nálunk pedig most készülnek megtalálni az ország legfinomabb hummuszát.

Tel-Avivban éppen magyar napokat tartanak

2017.10.26. 05:50
Szerdán és csütörtökön magyar gasztronómiai és kulturális napokat rendeznek Izraelben. Tel-Aviv egyik legdivatosabb szórakozóhelyén, a néhány éve felújított régi kikötőben, a Namalban rendezi meg immáron harmadik alkalommal a magyar napokat a tel-avivi magyar nagykövetség.

Pisztáciás sajttorta, mert megérdemeljük

2017.01.26. 07:39
Ez a torta egyszerűen telitalálat, a pisztácia ugyanis remekül passzol a sajttortához. A trükk annyi, hogy már egy nappal a fogyasztás előtt el kell készíteni. Az emberek egyszerűen megőrülnek érte, ráadásul még egy mákos változata is létezik.

Csongrád megyében épít kóser vágóhidat az EMIH

2017.01.24. 09:06
Zöldmezős beruházással, mintegy 2,8 milliárd forintból kóser vágóhíd és baromfi-feldolgozó épül a Csongrád megyei Csengelén, a két ütemben megvalósuló fejlesztés végén az üzem 260 embernek ad majd munkát. A világon ez lesz a második olyan üzem, amelynek kifejezetten a kóser libamáj és hízott liba termékek jelentik a fő profilját.

Bundában sült articsóka, házi aioli mártással

2017.01.19. 15:03
Végre itt az articsókaszezon, és bár az articsókával való bíbelődés csak erős idegzetűeknek ajánlott, a végeredmény garantáltan minden szenvedésért kárpótol majd. Ez a recept inkább előételnek vagy köretnek ajánlott, de esti snacknek is kiváló lehet.

Pisztáciás hókifli téli napokra

2017.01.12. 16:06
Ez elvileg egy klasszikus karácsonyi sütemény, de annál azért többet érdemel, hogy az évnek csak egyetlen napján fogyasszuk. A klasszikus mogyorós helyett ráadásul most egy pisztáciás recept következik.

Örmény joghurtleves szőlőlevélbe tekert köftével

2017.01.05. 13:13
Az a csodálatos ebben a levesben, hogy ezerféle íze van: savanykás, de a köfte a fűszerektől édeskés, és a szárított menta a levesben még egy csodálatos ízt ad az egészhez. Mindenkinek ajánlott, főleg ebben a hidegben mindig jó egy kis meleg leves.
▼ Korábbi cikkek