Rivka és Chájá
Mi a macesz?
2021.03.28. 17:43
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?
A Kóser de finom peszachi receptje: parmezános maceszgombóc
2019.04.21. 20:00
„Amikortól anyám elkezdte készíteni, számomra végre értelmet nyert a húsleves. Emlékszem a legelső adag gombóc olyan keményre sikeredett, hogy amikor egy valahogy leesett vissza is pattant. El is neveztük gumigombócnak. Azóta eltelt pár év, és a maceszgombóc új szerepet kapott.” E heti receptünk a Koser de finom jóvoltából.
Mi a macesz?
2016.04.21. 22:00
Pénteken PESZACH! Vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Na de mi is a macesz? Tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni? Mitől kóser? Ebben a bejegyzésben a Kóser de finom bloggerei erre keresik a választ.
Purimi hámántáska – a titkos recept!
2016.03.23. 23:00
Van egy sütemény, ami annak ellenére, hogy rettentő finom és esztétikus, mindig csak egy bizonyos, meghatározott időpontban készül az évben. Ez pedig nem más, mint a hámántáska, hámánfüle vagy jiddis nevén hámántáschen. Ezt is legalább olyan sokféleképpen lehet elkészíteni, mint a rugelachot vagy a flódnit, és persze minden gyakorló zsidó háziasszonynak megvan a maga titkos, évek alatt tökélyre fejlesztett receptje hozzá. A Kóser de finom e heti írása.
Kóser Steak, oh yeah!
2016.03.17. 16:00
A kóser steak vér nélküli, de ez cseppet sem von el az élvezeti értékéből. Ha ügyesek vagyunk, a végeredmény szinte megkülönböztethetetlen a nem kóser verziótól. A Kóser de finom blog e heti receptje.
A flódni örök
2016.03.02. 23:00
A flódni tipikusan az a sütemény, aminek már a puszta említése is legalább ugyanakkora kaján mosolyt csal a család férfitagjainak az arcára, mint a sólet. Próbáljuk ki nyugodtan: cserkésszük be valamelyik rokonunkat vagy barátunkat, mondjuk neki azt, hogy: Hát, Pista, ma este flódnit sütök – és figyeljük a reakciókat. Érdemes. Mindenesetre ennél a kísérletnél számoljunk azzal is, hogy a bejelentés után valószínűleg számon lesz kérve a fent említett süti. A Kóser de finom lányok e heti receptje.
Bárcheszológia és a nagy kóser bárchesz teszt
2015.09.16. 22:00
Kelet-európai tradíció, hogy a bárchesz év közben is kerek és mákos. Ez olyannyira bevette magát a köztudatba, hogy a különböző nagyobb pékségek, pl. a Príma és a Brunch péntekenként dobja piacra bárchesz néven a kerek, sós, mákkal megszórt kalácsait. A Kóser de finom e heti receptje.
Burgundi marharagu ros hódesre
2015.03.15. 23:00
Vannak olyan ételek, amelyek miatt érdemes várni a hideg időt. Sűrű levesek és raguk segítenek ilyenkor túlélni. A boeuf bourguignon egy klasszikus francia bisztró kedvence. Jó alapanyagokkal szinte elronthatatlan. Két fontos alkotórésze a bor és a marhahús, az összetevőket érdemes hosszan és lassan főznünk, amíg teljesen meg nem töltik a lakást a finom illatok. A Kóser de finom e heti receptje.
Savanyított fokhagyma nagymama kamrájából
2014.09.18. 11:00
A fokhagymáról már tudjuk, hogy a cékla és a nagy halak mellett a legnagyobb sábeszi örömök közé tartozik. A házi Mesgiach szerint, a Talmud által itt említett növények mindannyian afrodiziákumok… hát , ha a Mesgiach mondja. A Kóser de finom e heti receptje.
Arany ősz, arany durbincs
2014.09.10. 22:00
Oroszországban ezt az időszakot „arany ősznek” nevezik. Az arany ősz kapcsán talán még Arany Őszikéiről lehetne szót ejteni, de azért ez mégis egy gasztro blog bejegyzése, így hát elő a vacsorával. A Kóser de finom lányok ma zöldfűszeres aranydurbincsot főznek, paradicsomos padlizsánnal.
Szilvakék elul, avagy éljenek a piték!
2014.09.04. 11:00
Az askenáz zsidóság számára Elul hónap kezdete nagyjából egybeesik a szilvaszezonnal. Ezen a gondolaton, és a másfél kiló feldolgozásra váró szilván felbuzdulva a Kóser de finom lányok úgy döntöttek, itt az ideje, hogy újra elkészítsék családjuk kedvenc szilvás-rozmaringos pitéjét.
Rántott pöfeteg reggelire
2014.08.21. 11:00
Minden gomba kóser, ami ehető. Ami nem ehető az is az, de azoktól más okokból kell tartózkodni… A pöfeteg íze egyébként nem igazán hasonlít a gombára. Nagyon krémes, lágy állaga lesz a rántás után. A házi gombaszakkönyvből pedig azt tudtam meg róla, hogy bár nagyon alacsony kalóriatartalommal bír, mégis remek húspótló.
Ratatouille ál ha-sulhán
2014.07.16. 22:00
A ratatouille alapvetően nagyon hasonlít a lecsóhoz, csak kicsit nyitottabb a zöldség variációkra. Ez az eredetlieg occitan étel, pardicsomos alapon szabadon kombinál mindent, ami éppen a kertben nő, de padlizsán és cukkini mindig kell bele. A Kóser de finom e heti receptje.
Befőzünk – eper, ribizli, málna, meggy
2014.07.09. 22:00
Egyszer minden lelkes konyhatündér életében eljön az a nyár, amikor a kíváncsiság és a téli, gyümölcs nélküli napok réme arra az elhatározásra sarkallja, hogy, hát igen, ideje lenne befőzni. Nálam most jött el ez a pillanat és thank’s G-d, az idei gyümölcs és zöldség termés sem hagyott cserben, úgyhogy édesapámmal jelenleg „verseny-befőzünk”. Az e nyári első, családi lekvárszállítmányt ő állította elő, eperből.
Gazpacho – avagy hitvita vízről, hűtésről és passzírozásról
2014.07.02. 22:00
A gazpachoról úton útfélen olvashatunk minden nyáron. Idén úgy döntöttem hogy több variánsát is kipróbálom, és a saját kísérletezéssel behatárolom hogyan is érdemes készíteni. A gazpacho alapvetően friss zöldségek (uborka, paradicsom, paprika) valamint ecet, olívaolaj és némi szikkadt kenyérbél kombinációja, turmixolva. A többi már csak hitvita kérdése. A Kóser de finom e heti receptje.
Csokoládéból soha nem elég
2014.06.25. 22:00
Bár már hivatalosan nyár van, a borús, esős időszakok azért még sokszor váltják fel a napsütést. Tudom, hogy esőre nagyon is szükség van ahhoz, hogy mindenféle finomságok nőjenek, de én azért jobban szeretem a szép időt. Borús napokon viszont remekül kárpótolhatjuk magunkat egy csupa csokis, virágos tortával, ami nem utolsó sorban, remekül mutat a szombati asztalon is.
All About My Madeleine
2014.06.18. 22:00
A kis kagyló alakú sütemény Proustnak és XV. Lajosnak köszönhetően meghódította egész Franciaországot, majd az egész világ megismerte. Elkészíteni roppant egyszerű, az egyetlen nehézséget csupán a megfelelő süteményforma beszerzése jelentheti. A Kóser de finom e heti receptje.
Mentás helyzetjelentés a melegben
2014.06.12. 11:00
Ebben a melegben a konyhai kreativitásomat különböző salátákban élem ki. Az alapanyagot részben a kibucból, részben pedig a piacról szerzem be. A napi teendők miatt gyakran csak az utolsó pillanatban érkezem a piacra, így sok rögtönzéssel jár a főzés. A Kóser de finom lányok ezen héten Izraelből jelentkeznek.
Panna cotta variációk
2014.06.04. 22:00
Savuotkor szokás tejes ételeket fogyasztani, így a Kóser de Finom lányok a héten panna cotta variációkkal jelentkeznek. De ha panna cotta, akkor zselésítő anyag is kell, ami persze nem mindegy, hogy miből van. Kóser zselésítés, finom friss gyümölcsök! Hag savuot szaméach mindenkinek!
Tárkonyos omlett rókagombával
2014.05.28. 22:00
Ahhoz képest, hogy hivatalosan nyár van, eddig nem sokat sütött a nap. Az esős nyári idő viszont kedvez a gombáknak. Nemrég nagy mennyiségű rókagomba jelent meg a piacon. Szeretem az erdei gombákat, mert sokkal intenzívebb az ízük és izgalmasabb dolgokra lehet használni őket, mint a jó öreg csiperkét. Szeretem raguban, csőben sütve, felfújtban, töltött tésztákban. A Kóser de finom e heti receptje.
Tavaszidéző esős napokra – Epres spárga saláta
2014.05.14. 22:00
A nyár előjele mindenképpen a spárga- és eperszezon. Sajnos csak a piacon látható növények emlékeztetnek jelenleg arra, hogy május közepe van. Esik, hideg van. Vigasztalásul együnk egy kis spárgát és epret a Kóser de finom különleges receptjét követve.
▼ Korábbi cikkek