recept
A mi izraeli konyhánk: izsópos cukkini pogácsa
2016.08.11. 06:35
Az izraelikonyha.blogspot.hu szerzője ezúttal egy görög finomság izraeli változatát készítette el. Az izsópos cukkini pogácsában az a legjobb, hogy többféleképpen is el lehet készíteni, sőt, még izsóp sem feltétlenül kell hozzá.
A mi izraeli konyhánk: vidám bulgur és cékla saláta
2016.08.04. 15:00
Itt egy könnyű, nyári saláta az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából. Vacsorakiegészítőként, de munkahelyi ebédként is egész jól funkcionál.
Kóstoló a múltból – Párolt borjúszelet hagymás-citromos mártásban
2016.07.27. 22:00
Annak ellenére, hogy a borjúszelet végül nem úgy néz ki, mint ahogy azt az eredeti recept sugallja, attól még könnyedén egy igen ízletes fogást készíthetünk. Ráadásul az összköltség sem lesz hatalmas. Egy rejtélyes elnevezésű étel receptje következik Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből.
Kóstoló a múltból – Borjúmájpástétom
2016.07.20. 22:00
Régebben a májpástétom a magyarországi zsidók asztalán nem foglalt el különösebben fontos helyet, később azonban már sokkal kedveltebbé vált. Manapság, ha kóser májpástétomról beszélünk, általában csirkemájpástétomra gondolunk, de ez nem volt mindig így. Remek példa erre ez a borjúmájpástétom recept Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből.
Kóstoló a múltból – Sacher-torta
2016.07.14. 11:00
Riza néni különleges Sacher-tortájának ugyan több köze volt a diótortájához, de ettől függetlenül csoda finom volt, és éppen olyan elegáns, mint az eredeti Sacher, amely még a híres osztrák diplomata, Metternich herceg konyháján készült. Ezúttal a híres bécsi édesség egy kicsit eltérő változatát mutatjuk be Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből.
Kóstoló a múltból – Fűszeres rétes
2016.07.06. 22:45
A rétes Magyarországon és Ausztriában is igen divatos édességnek számít, bár hajszálvékony tésztáját a törökök ismertették meg velünk. Ez a rétesrecept Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből ráadásul nagyon szokatlan, hozzá hasonlót nemigen találni.
Kóstoló a múltból – Szardellás töltött tojás
2016.06.30. 22:00
Ez az előétel a kóser húsos és tejes étrendbe egyaránt beilleszthető, az elkészítéséhez pedig csak húsz perc szükséges. A szardellás töltött tojás ráadásul még Ferenc József kedvesének receptgyűjteményében is szerepel, igaz, ott kaviárral díszítve. Recept Körner András Kóstoló a múltból című könyvéből
Mi a macesz?
2016.04.21. 22:00
Pénteken PESZACH! Vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Na de mi is a macesz? Tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni? Mitől kóser? Ebben a bejegyzésben a Kóser de finom bloggerei erre keresik a választ.
Purimi hámántáska – a titkos recept!
2016.03.23. 23:00
Van egy sütemény, ami annak ellenére, hogy rettentő finom és esztétikus, mindig csak egy bizonyos, meghatározott időpontban készül az évben. Ez pedig nem más, mint a hámántáska, hámánfüle vagy jiddis nevén hámántáschen. Ezt is legalább olyan sokféleképpen lehet elkészíteni, mint a rugelachot vagy a flódnit, és persze minden gyakorló zsidó háziasszonynak megvan a maga titkos, évek alatt tökélyre fejlesztett receptje hozzá. A Kóser de finom e heti írása.
A flódni örök
2016.03.02. 23:00
A flódni tipikusan az a sütemény, aminek már a puszta említése is legalább ugyanakkora kaján mosolyt csal a család férfitagjainak az arcára, mint a sólet. Próbáljuk ki nyugodtan: cserkésszük be valamelyik rokonunkat vagy barátunkat, mondjuk neki azt, hogy: Hát, Pista, ma este flódnit sütök – és figyeljük a reakciókat. Érdemes. Mindenesetre ennél a kísérletnél számoljunk azzal is, hogy a bejelentés után valószínűleg számon lesz kérve a fent említett süti. A Kóser de finom lányok e heti receptje.
A mi izraeli konyhánk: falafel
2016.02.25. 23:00
Sokkal egyszerűbb falafelt készíteni, mint azt gondolnátok. Főleg, ha van egy nyerő receptetek, mint például ez. A humusz-készítéssel ellentétben, ami viszonylag hosszú ideig tart és bizonyos hozzáértést igényel, a falafel-készítés könnyű, gyors, és minimális befektetéssel nagyon finom is. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.
Ikonikus recept a Rosenstein étteremtől: ludaskása
2016.02.12. 12:00
Jellegzetes recept a Rosenstein étteremtől, amelyet a napokban választott a legikonikusabb magyar étteremnek Thrillist amerikai magazin.
Tejfölös sütőtök krémleves sült zöldségszeletekkel
2016.01.28. 15:00
Néhány hónappal ezelőtt egy salátakísérlet folyamán találkoztam először a stájerek „zöld aranyával”, a tökmagolajjal, mely sokak szerint az olívaolajhoz hasonlóan igazi csodaszer. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.
Gombás marhapörkölt gránátalmával és vörösborral
2016.01.07. 12:00
Miután a Facebookon feltett kérdésre az lett az egyértelmű válasz, hogy leginkább hús-receptek hiányoznak az izraeli konyhablogról, jöjjön egy képes-húsos… E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.
A mi izraeli konyhánk: perzsa maceszgombóc
2015.12.16. 23:00
A kuftaot gondi, vagyis a perzsa maceszgombóc nagyjából olyan, mintha a perzsa gombóc találkozna az askenázi tyúkhúslevessel. A gombócok csicseriborsó lisztből készülnek, tehát ezúttal még a lisztérzékenyeknek is fogyasztható ételt készített az izraelikonyha.blogspot.hu.
A mi izraeli konyhánk: ropogós gnocchi
2015.11.26. 15:00
Bevallom, hogy szeretem az olyan vacsorákat, amelyek nagyon rövid előkészítést igényelnek. Nem baj, ha az edény a délután folyamán órákig a sütőben van, a lényeg, hogy ne kelljen fél óránál többet töltenem a konyhában, mikor egyéb fontos elfoglaltságom van. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.
A mi izraeli konyhánk: gyors karfiol pástétom
2015.10.22. 22:00
Rövid előkészítés, gyors sütés, és nagyszerű eredmény: hűvös őszi estéken élvezet majszolgatni ezt a karfiol pástétomot. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.
A mi izraeli konyhánk: arab vagy izraeli saláta
2015.10.16. 11:00
Parttalan vita tárgya, hogy ennek a salátának arab saláta a neve, vagy izraeli saláta. Úgy tűnik, hogy ezen a területen az arabok győztek. Annak ellenére, hogy ez talán a legnépszerűbb saláta nálunk, és elválaszthatatlan része az Izraeli reggelinek, attól a neve még arab saláta marad. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.
A mi izraeli konyhánk: saksuka
2015.09.30. 22:00
A saksuka kicsit a ratatouille-hoz vagy a lecsóhoz hasonló, tuniszi eredetű étel, mely alacsony lángon paprikával, paradicsommal és hagymával főtt tojásból készül. Izraelbe az Észak-Afrikából (Marokkó, Tunézia, Algéria, Líbia) bevándorló zsidók hozták, és hamar nagyon népszerű élelmiszerré vált. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.com jóvoltából.
A mi izraeli konyhánk: őszibarackos bulgur saláta
2015.09.24. 11:00
Finom, tápláló, tetejébe a megengedett határokon belül: kényeztessük magunkat egy csomó vagány kiegészítővel dúsított bulgur salátával! E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.
Bárcheszológia és a nagy kóser bárchesz teszt
2015.09.16. 22:00
Kelet-európai tradíció, hogy a bárchesz év közben is kerek és mákos. Ez olyannyira bevette magát a köztudatba, hogy a különböző nagyobb pékségek, pl. a Príma és a Brunch péntekenként dobja piacra bárchesz néven a kerek, sós, mákkal megszórt kalácsait. A Kóser de finom e heti receptje.
▼ Korábbi cikkek