77 pesti recept

A főzés tíz parancsolatja: 10. Ismerd fel a korlátaidat! – Vaníliás kifli

2014.12.18. 12:00
„Egyetlen szakács se tud mindent a szakmájáról. Sajnos ebben az anyám se volt kivétel, pedig tőle nem ezt vártuk. Meglepő módon abban nem volt jó, amit nem szeretett, illetve nem ismert, nem ismerhetett, de mentségére legyen mondva, hogy nem is próbálkozott velük. Ami nem ment, azt nem erőltette, mint mostanság sok nagyravágyó háziasszony…” Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből plusz egy vaníliás kifli recept.

A főzés tíz parancsolatja: 9. Add el, amit főztél! – Sült liba és kacsa

2014.12.11. 23:00
“Adva van tehát egy ripsz-ropsz elkészített, egyedi, egészséges és mindezek ellenére isteni kaja, de túlkínálattól roskadozó korunkban ez még nem elég ok arra, hogy népszerű is legyen. Igenám, de anyám piárban is zseniális volt, és bizonyára más lett volna a gyerekkorunk,[…] ha ezen képességét nem a világforradalom agyament eszméjének szolgálatában, hanem mondjuk a nemzetközi kereskedelemben kamatoztatja.” Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből és egy sült liba és kacsa recept.

A főzés tíz parancsolatja: 8. Egyél egészségesen! – zöldséges fasírt

2014.12.04. 12:00
“Sose értettem az egészségmániásokat. Miért kell arra tudományos bizonyíték, hogy jobb egy pagonyban sétálni, mint állandóan otthon punnyadni? Miért az országos kampány, orvosi fenyegetés, nyilvános megbélyegzés és a szabad emberek közösségéből való kitiltás ahhoz, hogy rávezessék a bagósokat arra a fölismerésre, hogy egészségesebb a hegyi levegő, mint az agyonfüstölt tüdő és szoba?” Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből egy zöldséges fasírt recepttel.

A főzés tíz parancsolatja: 7. Ne vacakolj – Töltött paprika

2014.11.27. 12:00
Anyám egyik legnagyobb kunsztja az volt, hogy fél óra alatt be tudott indítani egy háromfogásos ebédet, ha beállított hozzá váratlanul az ember, akár többedmagával is. A lényeg, hogy akármi is volt az az étel, a lehető legfinomabb legyen, és a lehető legkisebb faksznival készüljön el. Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből és egy töltött paprika recept.

A főzés tíz parancsolatja: 5. Tartsd magad az előírásokhoz – és egy sült oldalas recept

2014.11.13. 12:00
“Anyám sikerének a McDonalds-elv volt az egyik titka. Minden egyes ételének volt egy standard íze, amit egészen minimális különbségektől eltekintve mindig hozni tudott.” Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből egy sült oldalas recepttel.

A főzés tíz parancsolatja: 4. Légy jól szervezett! – és egy zöldséges marhasült recept

2014.11.05. 23:00
„A jól megszervezett főzés előfeltétele, hogy a tárolható alapanyagokból mindig elegendő legyen bespájzolva, illetve hogy legalább már előző nap tudja az ember, hogy mit akar másnap csinálni. Az első feltételnek mindig megfelelt az anyám, a másodikat pedig rendszeresen túlteljesítette, és már hetekkel előre tisztázni szerette, hogy pontosan mit „rendelnek” a gyerekei.” Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből egy zöldséges marhasült recepttel.

A főzés tíz parancsolatja: 3. Figyelj oda!

2014.10.30. 12:00
Jobban oda kéne figyelni, mai magyarok! És ez nem is feltétlenül jár időpocsékolással. Sőt. Sokat mesélhetnék erről, de a békesség kedvéért maradok a főzésnél, ahol is nem csak elronthatjuk étkeinket a sok kapkodással, figyelmetlenséggel, lazasággal, de időt is elvesztegethetünk: odakozmál, és kezdhetjük újra. Újabb részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből egy karfiolos kotlett recepttel.

A főzés tíz parancsolatja: 2. Ne élj vissza a hozzávalókkal!

2014.10.15. 22:00
“Természetes ösztöne az embernek: fokozni azt, ami állítólag jó. Apám volt nagy mestere ennek. Túláradó természete gyakran vitte őt olyan vizekre, ahol bizony elkelt volna egy kis navigálási ismeret. Az anyám nem ilyen volt. Ő minden ételbe azt és annyit rakott, ami és amennyi oda kellett. Nagy képesség ez.” Újabb részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből egy kiváló fejtettbab-leves recepttel.

A főzés tíz parancsolatja – 1. Légy hű a főztödhöz

2014.10.09. 22:00
Még a legjobb szakácsnak is fontos figyelnie arra, hogy ne legyen minden főztjének hasonló az íze. Dés Mihály szerint a magyar konyhára egyébként is jellemző egyfajta tejfölös-szaftos monotónia, nem úgy az édesanyja főztjére, akinek minden étele saját személyiséggel rendelkezett. Alább Dés Mihály 77 pesti recept című könyvéből adunk ismét közre egy receptet néhány érdekes meglátás kíséretében.
▼ Korábbi cikkek