Egy különleges ros hásánái étel: a cimesz
A cimesz a zsidó újév egyik elmaradhatatlan fogása, sárgarépa és méz az alapja, hogy édes legyen az év.
A különböző cimeszek a legédesebb zsidó ételek, és az a jelképes feladatuk, hogy reményt hozzanak az újévre. Készülhet borral, mazsolával, vöröshagymával. Általában úgy tartják, hogy a cimesz szó a fahéj jelentésű zimt szóból ered, és létezik egy ebből származó jiddis kifejezés, a „valaki körül cimeszt csinálni”, ami azt jelenti, nagy hűhót csapni.
A legelterjedtebb a sárgarépából vagy az aszalt gyümölcsökből készült cimesz, de csinálják burgonyából, sőt még húsból is – az azonban biztos, hogy mindegyikben igen sok cukor vagy méz van. Ebben a receptben most édesburgonya van a répa mellett.
Hozzávalók :
• 9 közepes répa
• 4 édesburgonya
• 1 bögre aszalt szilva
• 1 bögre aszalt sárgabarack
• 2 ek citromlé
• 1/3 bögre narancslé
• 1/4 bögre méz
• 1 tk fahéj
• 2 1/2 tk narancshéj (egy narancs héja)
• 1/4 tk só
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Szeleteljük fel a répát ujjnyi vastag karikákra. Egy lábasban forraljunk vizet, majd vegyük kisebbre a hőmérsékletet, és héjastul főzzük 20 percig az édesburgonyát. Tíz perc után adjuk hozzá a répát is. Öntsük le róluk a vizet, és hűtsük ki, hogy kézzel meg tudjuk fogni. Az édesburgonyát hámozzuk meg és daraboljuk fel, majd egy tálban keverjük jól össze az maradék hozzávalókkal, és tegyük egy tepsire. A tepsit fedjük be, és süssük 30 percig. 15 perc után locsoljuk meg a tepsi alján összegyűlt lével. Azonnal tálaljuk.
Mindenkinek boldog zsidó új évet! Sháná tová umetuká!
Forrás: izraelinfo
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!