Az izraeli szakács, aki a börtönben tökéletesítette a shakshuka receptjét
Dr. Shakshuka egy hordozható kis rezsón elszántan sütötte az újabb és újabb shakshukákat a rabtársainak és az őröknek.
Bino Gabso szülei Líbiából vándoroltak Izraelbe az 1950-es években. Az édesapja Jaffában nyitott éttermet, amit nosztalgikusan a líbiai fővárosról, Tripolinak nevezett el. Bino Gabso 1952-ben született, és már 12 évesen édesapja éttermében dolgozott, amit 1991-ben vett át.
A hely jól ment, az üzlet gyarapodott. „Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy éttermem lesz” – mesélte később. Az óvárosi helyszínen középen egy nyitott udvar volt, és Gabso fokozatosan átvette az összes vendéglátóhelyet apja eredeti étterme körül. „Olyan volt, mint egy piazza” – emlékezett Gabso.
Gabso és családja azonban nem csak főzött és felszolgált a vendégeinek. Pénzváltással is foglalkoztak, ami ekkoriban, a ’80-as években illegális volt Izraelben. Amikor végül lebukott a férfi, 15 hónap börtönre ítélték.
A legenda szerint a börtönben töltött több mint egy év alatt csiszolta tökéletesre a receptjét, mivel megengedték neki, hogy főzzön az őröknek és a rabtársainak, és még a tojásokat és a zöldségeket is biztosította számára a börtön.
Ekkoriban kapta Gabso a Dr. Shakshuka becenevet, a szakács ugyanis egy hordozható kis rezsón olyan elszántan sütötte az újabb és újabb shakshukákat, és tökéletesítgette a receptet.
A börtön után átnevezte az éttermét Dr. Shakshukára, ami egy időben legendás volt a környéken. Bár az étterem az nlc.hu szerint mára veszített fényéből, konyhájában továbbra is készítenek gombás, padlizsános és hummusszal tálalt shakshukát, továbbá vegán változatot is.
Jaffa híres óratornyához közel találjuk a romkocsmákra emlékeztető, stílusosan zsúfolt helyet, amely annak rendje és módja szerint (sabbat kivételével) minden reggel nyolc órakor kinyit, hiszen a shakshuka többek között reggeli étel.
Shakshuka recept:
Hozzávalók:
6 tojás
0,5 kg paradicsom
1 kis konzerves paradicsompüré (jó lesz az Arany Fácán)
1 nagy piros kaliforniai paprika vagy ennek megfelelő mennyiségi kápiapaprika
1 nagy fej vöröshagyma
1 mokkáskanál római kömény
4-5 gerezd fokhagyma
1 teáskanál füstölt paprika vagy édes nemes fűszerpaprika
1 mokkáskanál őrölt római kömény
1 mokkáskanál fekete bors frissen őrölve
1 csipet fahéj
5 evőkanál olívaolaj
Fokhagymás chiliszósz
Só
Friss petrezselyem vagy koriander
Ízlés szerint egy kis morzsolt fetasajt
Elkészítése:
A vöröshagymát vékonyra szeleteljük, a paprikát falatnyi 2×2 cm-es kockákra aprítjuk, a paradicsomot felkockázzuk
A serpenyőben evőkanálnyi olívaolajat hevítünk, majd közepes lángon 2 percig pároljuk rajta a hagymát.
Hozzádobjuk a paprikát, megsózzuk és újabb 2 percig pirítjuk kicsit magasabb hőfokon.
Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, fűszerezzük, és együtt főzzük közepes lángon további 4 percet.
Fakanállal kialakítunk két mélyedést a szószban és egyenként beleütjük a tojásokat, mintha csak tükörtojást készítenénk.
6-7 perc alatt sülnek át a tojások – közben mozgathatjuk őket egy kicsit a széleknél, hogy a fehérje minden részét érje a hő.
Amint elkészült, elzárjuk alatta a lángot és (ízlés szerint) megszórjuk a felaprított friss korianderrel vagy petrezselyemmel.
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!