Az egyik legnépszerűbb, ünnepi zsidó fogás a kreplach, amit többek között Purim, Ros Hásáná és Szukkot alkalmából is gyakran fogyasztanak. Főtt burgonya és fűszeres darált hús a két leggyakoribb töltelék, ami belekerül, de édes verzióban is készítik.
Előkészítés 30perc, Főzés 20perc, Összesen 50perc
Hozzávalók
tészta
• 35 dkg finomliszt (00-s pizzalisztet használtam)
• 1 db tojás
• 1 g tojássárgája
• 1 csipet só
• 125 ml víz
töltelék
• 2 ek olívaolaj
• 1 közepes fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• só ízlés szerint
• 25 dkg darált marhahús
• 1 ek zaatar
• bors ízlés szerint
formázás, tálalás
• 1 l tojás (pici vízzel higítva)
• 1.5 l zöldség alaplé (üres hús- vagy zöldségleves)
Elkészítés
tészta
1. A tészta hozzávalóit késes aprítóban kb. 1 perc alatt összedolgozzuk (vagy hagyományos módon, kézzel összegyúrjuk).
2. Az összeállt tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.
töltelék
1. Az aprított vörös- és fokhagymát alaposan megpároljuk az olajon.
2. Egy keverőtálba tesszük a darált húst (marhát, ha kóser receptet szeretnénk) és a párolt hagymát, majd za’atarral, sóval és borssal fűszerezzük.
3. Alaposan összedolgozzuk a húsmasszát, majd félretesszük, amíg a tésztát kinyújtjuk.
formázás, tálalás
1. A pihentetett tésztát félbevágjuk, majd enyhén belisztezett felületen 1.5-2mm vékonyra nyújtjuk és négyzetekre vágjuk.
2. A tésztanégyzetek két-két oldalát L-alakban lekenjük tojással, majd a közepükre helyezünk 1-1 kanálnyi hústölteléket.
3. A tésztát félbehajtjuk, úgy, hogy háromszöget formázzon, majd a két oldalát összecsippentjük. Érdemes villával is eldolgozni a batyuk szélét, hogy a töltelék biztosan bent maradjon.
4. A kész tésztabatyukat egy nagy lábas forrásban lévő vízbe dobjuk, és 15-20 perc alatt készre főzzük.
5. A kifőtt tésztát forró, üres zöldség- vagy húslevessel leöntve tálaljuk.
Forrás: nosalty.hu