”A hideg libamáj, ahogyan a nagymama csinálta, világszenzáció. Ki ne emlékezne azokra a hideg téli, gyermekkori estékre, amikor a jó vastagon megkent libazsíros kenyérre szép vékony szeletekben rákerült a máj”.
Hozzávalók
- 50 dkg libamáj
- 50 dkg libazsír
- 1 közepes db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis db paradicsom
- 1 db paprika (kisebb)
- só ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítés
- Széphízott, világos libamájat vegyünk. Folyóvíz alatt mossuk meg, és 1 órára áztassuk be hideg vízbe.
- Közben a megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk vastag gerezdekre, a meghámozott paradicsomot apró kockákra, a paprikát keskeny szeletekre.
- Egy akkora lábaskában, amibe épp belefér a máj, olvasszuk fel a libazsírt. Ha szeretjük a zsíros kenyeret, 60-80 dkg zsírral is készíthetjük.
- A zsírba csúsztassuk bele a májat, rakjuk körbe a zöldségekkel. Várjuk meg, míg bugyogni-pezsegni kezd, és vegyük nagyon kicsire a lángot.
- Anélkül, hogy lefednénk, süssük kb. 1 óráig. Közben a zsír csak épp, hogy pezsegjen.
- Akkor jó, ha a zsír letisztul (kifő belőle a víz), eközben be is sötétedik a máj is és a zsír is. Ekkor hintsük meg a zsírt két nagy csipet sóval. (Ne többel,sózni a tányéron islehet.)
- Pezsegtessük még 1-2 percig, és zárjuk el a tüzet. Várjunk 10-15 percet, hogy a zsír leülepedjen. Most egy széles lapáttal nyúljunk a máj alá, helyezzük át egy mély tálaló tálba (pl. jénaiba), és öntsük köré-rá a zsírt, hogy az minél jobban elfedje a májat, csak a “háta” emelkedjen ki a zsírból. Ha szeretjük, a zsír “ruskóját” is mellé szedhetjük. (Szerintem ez az egyik legjobb része.) Díszítésként meghinthetjük a tetejétegy csipet pirospaprikával.
- Alaposan hűtsük le, fagyasszuk ki. Zsírját barna kenyérre kenve, a májat leheletvékony szeletekre vágva fogyasztjuk. Kínáljunk mellélilahagymát, idényzöldséget.
Előkészítés: 5 perc
Sütés: 60 perc
Ajánlat: barna kenyérrel, lilahagymával a legjobb.
Forrás: nosalty.hu