A világ legcsokisabb kalácsa: a babka

Zsidó receptek a téli szünetre: hogy legyen mivel kedveskedni a családnak.

A babka egy csodálatos, gazdag tésztájú kalács rengeteg csokoládés, kakaós töltelékkel, ravasz csavarintásokkal, amelyet néha morzsás feltéttel vagy cukorsziruppal meglocsolva egészítenek ki. Az utóbbi évben lett újra népszerű Amerikában is és itthon is.

Az elméletek szerteágaznak, van, aki szerint mediterrán gyökerei vannak, mások a kelet-európai, de zsidó származást tartja valószínűnek. Eszerint a szombati kalács egy részét fahéjas, esetleg mandulás, aszalt gyümölcsös, később mákos töltelékkel csavarták, és az egyszerű barhesszel együtt sütötték ki. Feltehetően a barheszhez hasonlóan vízzel és olajjal készült, hogy beleférjen a kóserság szabályaiba, és húsos ételek után is fogyasztható legyen. A csokoládés verzió valószínűleg újabb, múlt századi fejlesztés.

Hozzávalók

A tésztához

  • 2.5 bögre finomliszt (2,5 dl-es)
  • 1.3 dl tej
  • 0.5 bögre nádcukor
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj (puha)
  • 1 tasak instant élesztő
  • 15 dkg étcsokoládé (apróra vágva)
  • fahéj ízlés szerint
  • 10 dkg mazsola

A tepsi kikenéséhez

  • 1 dkg vaj

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, szárított élesztőt.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott puha vajat, a két tojást és a tejet.
  3. Kidolgozzuk a tésztát. Először kézzel, majd a robotgép dagasztókarjával jó alaposan. Egy ragadós tésztát kapunk eredményül.
  4. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkán téglalapalakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a csokoládét, mazsolát, fahéjat. ( Aki édesebben szereti, itt még szórhat rá cukrot.) Ne sajnáljuk egyik hozzávalót sem!
  6. A hosszanti oldalától szorosan feltekerjük, majd 6 egyforma részre vágjuk egy jó éles késsel.
  7. Kivajazunk egy őzgerincformát, és szorosan egymás mellé tesszük a levágott darabokat. Félretesszük még egy fél órát kelni. Ezalatt 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
  8. 25 percig sütjük, majd letakarjuk alufóliával – hogy ne égjen meg a teteje -és így még 10 percig.
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Összesen: 65 perc

Forrás: nosalty.hu

Kapcsolódó cikkek

Bródy Sándor úgy volt a legmagyarabb írók egyike, hogy közben öntudatos zsidó maradt

2024.09.06.2 nap ago
A 100 éve elhunyt író sírja az évforduló alkalmából újult meg a Kozma utcai zsidó temetőben.

Egy géniusz tragédiája és Újlipótváros történetei a Mazsike szeptemberi sétáin

2024.09.04.4 nap ago
Az egyik séta során rekonstruálására került egy teljes egészében elfeledett és egészen rendkívüli életút, egy másikon kiderül, hogy mi történt a nemzetközi gettóban, ahol Szép Ernő, Konrád György és sokan mások találtak menedékre.

Az egyre nehezebb anyagi helyzet miatt változik a Gólem Színház kávézójának nyitvatartása

2024.09.04.4 nap ago
Kárpótlásként újonnan érkező különleges gasztroeseményeket ajánlanak a látogatók figyelmébe.

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »