Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság
A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.
Akárcsak a fánkot, ezt is olajban sütik ki, hogy a hanukai csodára emlékezzenek, arra, hogy az egy napra elegendő olaj nyolc napig tartott ki. A krumplis palacsinta viszonylag új találmány, ugyanis krumpli nem létezett Európában körülbelül az 1500-as évek közepéig. Akkor mégis miért épp ezt eszik ezen az ünnepen?
Eredetileg a tejes ételek kapcsolódtak a fény ünnepéhez. A középkori európai, afrikai és közel-keleti zsidóknak mind megvolt a saját hagyományos olajban sütött ételük. Az egyik legnépszerűbb volt a ricottából készült itáliai palacsinta.
Amikor a zsidók Kelet-Európába vándoroltak, nehezebb volt beszerezni növényi olajat, ezért állati zsiradékot használtak helyette. Így viszont a kóserság szabályai szerint el kellett hagyniuk ezekből az ételekből a tejtermékeket. A burgonya elterjedése előtt a latkeszt gyakran hajdinával készítették el.
Az 1800-as, 1900-as évekre a krumpli mindenki számára elérhetővé vált, és mivel nagyon kedvelt étel volt mindenütt, tökéletesnek tűnt arra a célra is, hogy általa is emlékezzünk a hanukai csodákra.
A latkesz elkészítése nem egy ördöngösség:
A megtisztított burgonyát és a hagymát le kell reszelni, és a felesleges vizet kinyomkodni belőle. Lisztet, tojást, fűszereket kell hozzáadni, majd jól összekeverni. Serpenyőben ezt követően fel kell forrósítani fél csésze olajat, majd egy evőkanálnyi keveréket a forró olajba tenni. Mindkét oldalt addig kell sütni amíg aranybarna színű nem lesz (4-5 perc). Almaszósszal fogyasztják, de ehetjük sütőtökkel, tejfölös mártogatóssal, lekvárral, bármi mással. Ráadásul a latkesz zsenialitása abban is rejlik, hogy a burgonya is részben, vagy egészben helyettesíthető más hozzávalókkal, így számtalan változata lehet ennek a finomságnak.
How To Make Potato Latkes
AJ+ went to visit New York Chef Jared Moeller to see how he makes his delicious potato latkes. Here's his recipe.
(bzsh.hu)
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!