Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Akárcsak a fánkot, ezt is olajban sütik ki, hogy a hanukai csodára emlékezzenek, arra, hogy az egy napra elegendő olaj nyolc napig tartott ki. A krumplis palacsinta viszonylag új találmány, ugyanis krumpli nem létezett Európában körülbelül az 1500-as évek közepéig. Akkor mégis miért épp ezt eszik ezen az ünnepen?

Eredetileg a tejes ételek kapcsolódtak a fény ünnepéhez. A középkori európai, afrikai és közel-keleti zsidóknak mind megvolt a saját hagyományos olajban sütött ételük. Az egyik legnépszerűbb volt a ricottából készült itáliai palacsinta.

Amikor a zsidók Kelet-Európába vándoroltak, nehezebb volt beszerezni növényi olajat, ezért állati zsiradékot használtak helyette. Így viszont a kóserság szabályai szerint el kellett hagyniuk ezekből az ételekből a tejtermékeket. A burgonya elterjedése előtt a latkeszt gyakran hajdinával készítették el.

Az 1800-as, 1900-as évekre a krumpli mindenki számára elérhetővé vált, és mivel nagyon kedvelt étel volt mindenütt, tökéletesnek tűnt arra a célra is, hogy általa is emlékezzünk a hanukai csodákra.

Miért épp latkeszt eszünk hanukakor? Rövid történelem

A latkesz elkészítése nem egy ördöngösség:

A megtisztított burgonyát és a hagymát le kell reszelni, és a felesleges vizet kinyomkodni belőle. Lisztet, tojást, fűszereket kell hozzáadni, majd jól összekeverni. Serpenyőben ezt követően fel kell forrósítani fél csésze olajat, majd egy evőkanálnyi keveréket a forró olajba tenni. Mindkét oldalt addig kell sütni amíg aranybarna színű nem lesz (4-5 perc). Almaszósszal fogyasztják, de ehetjük sütőtökkel, tejfölös mártogatóssal, lekvárral, bármi mással. Ráadásul a latkesz zsenialitása abban is rejlik, hogy a burgonya is részben, vagy egészben helyettesíthető más hozzávalókkal, így számtalan változata lehet ennek a finomságnak.

How To Make Potato Latkes

AJ+ went to visit New York Chef Jared Moeller to see how he makes his delicious potato latkes. Here's his recipe.

(bzsh.hu)

Még több Kibic

Ötödik jelenlét – Jancsó Miklós dokumentumfilmjei a zsidóságról

2025.11.06.5 nap ago
A Jancsó Miklós és Böjte József által közösen rendezett A kövek üzenete című, 1994-es dokumentumfilm nyersanyagainak feldolgozását egy konferencia keretében mutatja be a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE).

Eltűntnek hitt magyar zsidó népzene, Makk Károly 100 és az igazi Trebitsch Óbudán

2025.11.04.7 nap ago
Harmadik alkalommal rendezi meg az Óbudai Társaskör és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) az Óbudai Zsidó Kulturális Napok eseménysorozatot, amely idén november 5-9. között várja a közönséget.

Jól kinéz a világ!

2025.11.03.1 hét ago
Szarka Klára kurátor-fotótörténész előadásával folytatódik a Magvető Caféban a Limmud Magyarország Jól kinézünk! című sorozata, amely keretében a zsidó történelmet és hagyományokat a képek erejével és kreativitásával fedezik fel újra.

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »