“Amikortól anyám elkezdte készíteni, számomra végre értelmet nyert a húsleves. Emlékszem a legelső adag gombóc olyan keményre sikeredett, hogy amikor egy valahogy leesett vissza is pattant. El is neveztük gumigombócnak. Azóta eltelt pár év, és a maceszgombóc új szerepet kapott.” E heti receptünk a Koser de finom jóvoltából.
A macesz gombóc új ruhája
Gyerekkoromban valahogy nem ettünk maceszgombócot soha. Aztán a rendszerváltás után csak előkerült. Főzte anyám a húslevesbe, mégha tréfli leves volt is. Pedig zsidó az egész család, csakhát ahogy nem ettünk maceszgombócot, úgy nem beszéltünk a zsidóságról sem. Mindenesetre, amikortól anyám elkezdte készíteni, számomra végre értelmet nyert a húsleves. Emlékszem a legelső adag gombóc olyan keményre sikeredett, hogy amikor egy valahogy leesett vissza is pattant. El is neveztük gumigombócnak.
Azóta eltelt pár év, és a maceszgombóc új szerepet kapott.
Parmezános maceszgombóc paradicsomos zöldségraguval
Hozzávalók a gombóchoz:
4 púpos kanál maceszliszt
50gr reszelt parmezán
4 tojás
4 evőkanál olaj
4 evőkanál hideg víz
Só, bors, bazsalikom
A hozzávalókat alaposan összekeverem, 2 órát állni hagyom, majd dió nagyságú gombócokat gyúrok és lobogó forró sós vízben készre főzöm.
Hozzávalók a paradicsomos raguhoz:
1 nagyobb cukkini
1 padlizsán
1 répa
2 szál szárzeller
1 hámozott paradicsom konzerv
1 nagy fej hagyma
2 gerezed fokhagyma
Bazsalikom, oregano, só, bors,
Parmezán
Olívaolaj
A hagymát finomra vágom a fokhagymával együtt és megpirítom az olajon. Hozzáadom a kockára vágott cukkinit, padlizsánt, répát és szárzellert, majd a fűszereket és együtt pirítom. Ezután ráöntöm a hámozott paradicsom konzervet, hozzáadom a parmezánt, és összeforralom. A kész raguba beleszedem az időközben megfőtt gombócokat, újra összeforralom, friss bazsalikommal a tetején találom.