Szerdán és csütörtökön magyar gasztronómiai és kulturális napokat rendeznek Izraelben. Tel-Aviv egyik legdivatosabb szórakozóhelyén, a néhány éve felújított régi kikötőben, a Namalban rendezi meg immáron harmadik alkalommal a magyar napokat a tel-avivi magyar nagykövetség.
A rendezvénynek a korábbi években otthont adó régi vasútállomásról ezúttal a helyiek egyik leglátogatottabb, éttermekkel, kávézókkal és játszóterekkel teli pihenőhelyére költöztettük az eseményt, amely azonban továbbra is megőrizte megszokott kulináris és kulturális színvonalát – közölte Berényi László, Magyarország tel-avivi nagykövetségének kulturális attaséja az MTI-vel.
Magyar nők a gasztronómiában címmel Raj Ráhel tortabemutatót tart és árulni is fogja helyben elkészített termékeit. Mautner Zsófia főzőelőadáson mutatja be a magyar konyhát az egyik kikötői étteremben, erre a rendezvényre egy nap alatt elkeltek a jegyek. Gál Helga és Dúzsi Tamás pedig borkóstolóval várja a magyar borok izraeli rajongóit.
A programok mellett számos stand is lesz, amelyeknél magyar ételeket és italokat árulnak, helyi szakácsok és cukrászok kínálják magyaros finomságaikat: lesz pörkölt, lángos, palacsinta és kürtőskalács is.
Az eseményt Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere, Nagy Andor magyar nagykövet és Papp László, Debrecen polgármestere nyitja meg szerda délután. Debrecen kiemelt vendége a rendezvénynek, mivel idén indult közvetlen légi járat Tel-Aviv és a város között. A megnyitón a debreceni Hajdú Táncegyüttes fellépése, valamint a Sabbathsong klezmerbanda koncertje követi.