Rohamosan közeledik purim ünnepe, ezért aztán nem árt felkészülni rá néhány ütős hámántáska recepttel. Hagyományos, kakaós, mákos, diós, pisztáciás, kókuszos, trópusi gyümölcsös és fehércsokis verziókat mutatunk.
Hogy mit lehet elrontani egy hámántáskában, hisz mindössze omlós tészta és édes töltelék kombinációja? Hát sok mindent: a tészta gyakran túl vastag, túl száraz, vagy nem elég omlós, és a töltelék is száraz, vagy alig létezik. Megígérjük, hogy az itt kínált receptek alapján készített hámántáskákkal ez nem fog előfordulni: a tészta vékony, finom és omlós lesz, a töltelék pedig zamatos és bőséges.
A receptek két részre oszlanak: először két tészta recept – hagyományos és kakaós, majd néhány töltelék. Ti meg kedvetekre játszhattok ezek variációjával, de ne feledjétek, hogy a kakaós tészta sokkal jobban illik a világos töltetekhez.
Omlós tészta a hámántáskához
Hozzávalók (mintegy 30 táskához):
150 gramm lágy vaj
2/3 pohár + egy evőkanál (90 gramm) porcukor
2 evőkanál (30 gramm) őrölt mandula
1/2 kiskanál vanília-kivonat
1/2 kiskanál reszelt citromhéj
1 felvert tojás
1 2/3 pohár (255 gramm) liszt
csipet só
Elkészítés:
A mixerbe tesszük a „két fésű” formájú keverőlapátot, majd kicsit összekeverjük benne a vajat, a porcukrot és az őrölt mandulát. Hozzáadjuk a vanília-kivonatot, a reszelt citromhéjat, valamint a tojást, és ismét összekeverjük. Átszitáljuk a lisztet és a sót, majd a keverő tálba tesszük. Alacsony sebességgel addig keverjük, míg egységes lesz a tészta. Nem szabad túl sokáig keverni, mert akkor nem lesz omlós a tésztánk!
Kivesszük a tésztát a mixerből, labdaformára gyúrjuk, légmentesen fóliába tekerjük, és legalább három óráig a hűtőbe tesszük (ezen a ponton lehet későbbi használatra lefagyasztani a tésztát). A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
Megszórjuk liszttel a munkafelületet, körülbelül 4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, aztán mondjuk egy pohár segítségével 7 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle. Minden kör közepére egy kiskanálnyi tölteléket teszünk (a receptek lentebb). A kör széleit három irányból behajtjuk úgy, hogy olyan háromszöget kapjunk, melynek a belsejéből kikandikál a töltelék. A tészta szélét erősen megnyomkodjuk, hogy ne nyíljon ki a sütés folyamán. 15 percig sütjük, míg étvágygerjesztően aranyló hámánfüleket nem kapunk. Frissen szolgáljuk fel, vagy lehűtjük, és légmentesen tároljuk.
Kakaó alapú hámántáska-tészta
Hozzávalók (30 hámántáskához):
180 g vaj
2/3 pohár + 1 evőkanál (90 gramm) porcukor
3 tojássárgája
1 kiskanál vanília kivonat
1 evőkanál tej
270 g (2 pohár mínusz 1 evőkanálnyi) liszt
20 g (2 evőkanál) kakaópor
1 kiskanál sütőpor
csipet só
Elkészítés:
A mixerbe tesszük a „két fésű” formájú keverőlapátot, majd kicsit összekeverjük benne a vajat és a porcukrot. Hozzáadjuk a vanília-kivonatot, a tojássárgáját, valamint a tejet, és ismét összekeverjük. Átszitáljuk a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót, majd a keverő tálba tesszük. Alacsony sebességgel addig keverjük, míg egységes lesz a tészta. Nem szabad túl sokáig keverni, mert akkor nem lesz omlós a tésztánk!
Kivesszük a tésztát a mixerből, labdaformára gyúrjuk, légmentesen fóliába tekerjük, és legalább három óráig a hűtőbe tesszük (ezen a ponton lehet későbbi használatra lefagyasztani a tésztát). A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
Megszórjuk liszttel a munkafelületet, körülbelül 4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, aztán mondjuk egy pohár segítségével 7 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle. Minden kör közepére egy kiskanálnyi tölteléket teszünk (a receptek lentebb). A kör széleit három irányból behajtjuk úgy, hogy olyan háromszöget kapjunk, melynek a belsejéből kikandikál a töltelék. A tészta szélét erősen megnyomkodjuk, hogy ne nyíljon ki a sütés folyamán. 15 percig sütjük, míg étvágygerjesztően aranyló hámánfüleket nem kapunk. Frissen szolgáljuk fel, vagy lehűtjük, és légmentesen tároljuk.
Mákos töltet
Hozzávalók (körülbelül 30 süteményhez):
1/2 pohár (120 ml) tej
3/4 pohár (150 gramm) cukor
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 evőkanál méz
20 gramm vaj
1/2 kiskanál vanília-kivonat
1 kiskanál fahéj
1 1/2 pohár (120 gramm), frissen őrölt mák
50 g (1/2 pohár) dió, durvára darabolva
Elkészítés:
A mákon és a dión kívül minden hozzávalót egy kis edénybe teszünk, és felforraljuk. Hozzáadjuk a mákot és alacsony lángon főzzük, amíg a mák beszívja folyadékot. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a diót, alaposan összekeverjük, majd jól lehűtjük (ezen a ponton lehet későbbi használatra lefagyasztani a tölteléket).
Kókusz és trópusi gyümölcs töltelék
Hozzávalók (kb. 30 sütihez):
1 pohár (240 ml) kókusztej
300 g (1 1/2 pohár) cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál méz
2 evőkanál vaj
250 g (2 1/2 pohár) kókusz-pehely
100 g (1 pohár) őrölt mandula
2 evőkanál feldarabolt licsi
2 szelet feldarabolt ananász
Elkészítés:
Egy kis edénybe tesszük a kókusztejet, cukrot, citromhéjat, mézet, vajat, és felforraljuk. Hozzáadjuk a kókuszt, és addig főzzük alacsony lángon, amíg az felszívja a folyadékot. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mandulát és a gyümölcsöt, és jól összekeverjük, majd lehűtjük.
Dió vagy pisztácia töltelék
Hozzávalók (kb. 30 hámánfülhöz):
250 g (2 1/2 pohár), dió, vagy pisztácia
200 g (1 pohár) cukor
50 g (2 1/2 evőkanál) méz vagy glükóz
1 kiskanál fahéj
50 ml (1/4 pohár) víz
Elkészítés:
160 fokra előmelegítjük a sütőt. Körülbelül 10 percig sütjük a diót (vagy pisztáciát). Fontos, hogy szemmel tartsuk, mert könnyen odaég. Durvára vágjuk, és jól lehűtjük. Konyhagépben megőröljük a diót, majd az őrlés végén hozzáadjuk a cukrot és még néhány másodpercig együtt őröljük. A mikróban néhány másodpercig melegítjük a mézet (vagy glükózt), míg folyadékká válik, és összekeverjük a dióval. Hozzáadjuk a fahéjat, a vizet, a citromhéjat, és simára keverjük. Lefedjük és a hűtőbe tesszük legalább két óráig, hogy töltelék kicsit megszilárduljon.
Fehér csokoládé töltelék
Hozzávalók (körülbelül 30 hámántáskához):
100 g (1/3 pohár + 1 evőkanálnyi) tejszín
250 gramm fehér csokoládé
50 g (1/2 pohár) őrölt mandula (használhatunk bármilyen pisztáciát vagy diót is)
Elkészítés:
Felolvasztjuk a csokoládét a tejszínnel.
Első olvasztó változat: A mikróba tesszük egy tálban, 30 másodpercig melegítjük, összekeverjük, újra melegítjük, újra keverjük, és ezt addig ismételjük, míg a csoki teljesen meg nem olvad.
Második olvasztó változat: A fehércsokit és a tejszínt egy kis fazékba tesszük, és ezt egy nagy fazék felé helyezzük, melyben kevés forró víz van (nem szabad, hogy a víz hozzáérjen a kis fazékhoz). Keverés közben felmelegítjük, amíg a csokoládé teljesen meg nem olvad.
A keverékhez adjuk az őrölt mandulát és alaposan összekeverjük. Lefedjük, és legalább két órán át a hűtőszekrényben tároljuk, hogy a töltelék kicsit megszilárduljon.
Ha mindez esetleg nem volt elég, akkor itt egy titkos recept is: