Sábeszi ajánlat – Whiskys burgonyaleves

Ez a leves bármelyik menő étteremben megállná a helyét, bár eredetileg konyakkal készült volna, a whisky is remekül megállja a helyét a receptben. Pont az ilyen hűvös őszi vagy téli napokra való, amilyennel éppen odakint is találkozhatunk.

Ez a leves sütőben, héjában sült krumpliból készül, ami valami isteni ízt ad neki. Az eredeti receptet Fűszeres Eszter: Leves minden napra című könyvében találtam. Először tavaly télen a kávézóban főztem meg minden második héten. Kicsit változtatnom kellett a recepten, mert tárkonyt sajnos nem lehet kapni Izraelben (vagyis én még nem találkoztam vele itt), ezért majoránnát használtam helyette, és konyak sem volt sose a kávézóban (tudom, én sem értem), szóval whiskyvel helyettesítettem. De azért az ötlet mindenképpen a könyvből származik. Ez a leves igazi hűvös őszi vagy téli napokra való, az alkohol valahogy luxusétellé varázsolja az igazából nagyon is egyszerű krumplilevest. Többen mondták anno, hogy ez bármelyik menő étteremben megállná a helyét, szóval lehet vele villogni otthon!

Hozzávalók:

4 közepes héjában sült krumpli

1 fej hagyma apróra vágva

1 gerezd fokhagyma apróra vágva

só, bors

1 kk pirospaprika (füstölt, ha van)

fél kk majoránna (eredetileg tárkony)

fél citrom leve és reszelt héja

csipet szerecsendió

1 dl tejszín

0,5 dl whisky

A krumplikat alufóliába csavarom és bedobom a sütőbe. Megvárom, míg kissé kihűlnek, utána hámozom és kockákra vágom. A hagymát és a fokhagymát a vajon megfonnyasztom, leveszem a tűzről, és hozzáadom a pirospaprikát. Hozzáadom a kockára vágott krumplit, és felöntöm vízzel, hogy ujjnyira ellepje. Sózom, borsozom, és megvárom, míg felforr. Ezután kiveszek egy merőkanálnyit egy kis edénybe, hozzáadom a tejszínt meg a whiskyt, és összeturmixolom. A pépet visszaöntöm a levesbe, elkeverem, és ezután teszem bele az összes maradék fűszert (majoránna, szerecsendió), majd jöhet a citromlé és a reszelt citromhéj. Addig forralom, amíg az alkohol veszít az erejéből.

(Izraelinfo)

Még több Kibic

Reggeli a Gólemben: Kohn-szendvics és a kihagyhatatlan shakshuka

2023.07.04.2 év ago
A következő két hétben, egyelőre csak tesztjelleggel reggelizni is lehet a Gólem Központban.

Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

2021.11.28.3 év ago
A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Mi a macesz?

2021.03.28.4 év ago
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »