Sábeszi ajánlat: Paradicsomleves sült padlizsánnal

A paradicsomlevest általában mindenki szereti, ez a padlizsános változat azonban valami egészen csodálatos. A sült, kicsit füstös ízű padlizsán kockák ugyanis valami elképesztő jó kiegészítői lesznek ennek a levesnek.

Találtam anno egy receptet Martha Stewarttól, aminek a címe nagyon tetszett (Roasted Tomato and Eggplant Soup), de valahogy a recept maga nem volt az igazi. Csomó minden épp nem volt a konyhán, de volt rengeteg paradicsomom, meg paradicsomkonzervem, meg egy pár elfelejtett padlizsán, amit már nagyon fel kellett használnom. Aztán más recepteket is kerestem ezen felbuzdulva, és csináltam valami egész mást. Egy konyhán általában a leves veszi fel a sok kis megmaradt alapanyagot, szóval egész kis leves királynővé váltam tavaly télen. Ez a leves, ha nem teszünk a tetejére parmezán sajtot, abszolút vegán, ami kritérium általában.

Szerintem mindenki szereti a paradicsomlevest. Én gyerekkoromban az igazi cukros változatot imádtam, ropogott a fogam alatt néha a cukor (jáááááj). Most már az olaszosabb verziókat szeretem sok friss bazsalikommal, parmezánnal a tetején, de ez a padlizsános változat valami egészen csodálatos. Egy egész fej fokhagymát is megsütök a padlizsán mellett, ami meg aztán pláne nagyot dob a levesen. A sült, kicsit füstös ízű padlizsán kockák valami elképesztő jó kiegészítői ennek a levesnek.

 

Hozzávalók:

1 doboz egész paradicsomkonzerv

1 közepes répa1 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 db közepes padlizsán
só, bors
friss bazsalikom

Elkészítés:

A padlizsánt kockákra vágom, sózom és pihentetem fél órát. Kinyomkodom, és egy tepsire szórom, tekerek rá egy kis borsot, és meglocsolom olívaolajjal. A fokhagymát egészben, héjastul alufóliába csomagolom, és a tepsi szélére teszem. 220 fokon fél-háromnegyed órán át sütöm. A hagymát apróra vágom, és olívaolaján megpirítom. Rádobom a kézzel szétnyomkodott paradicsomokat, felöntöm vízzel, vagy húsleves alaplével (kb 1 liter). A répát hámozom, és lereszelem, ezt is beleteszem a levesbe, és így főzőm fél órát. Ha kész, simára turmixolom egy botmixerrel. Visszateszem a lábosba, és hozzáadok egy marék aprított friss bazsalikomot, a sült kinyomkodott fokhagyma pasztát, a sült padlizsán darabokat, majd rottyantok rajta még egyet. Friss bazsalikom levéllel, és parmezán forgáccsal tálalom.

(Izraelinfo)

Még több Kibic

Reggeli a Gólemben: Kohn-szendvics és a kihagyhatatlan shakshuka

2023.07.04.2 év ago
A következő két hétben, egyelőre csak tesztjelleggel reggelizni is lehet a Gólem Központban.

Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

2021.11.28.3 év ago
A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Mi a macesz?

2021.03.28.4 év ago
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »