Minden idők legegyszerűbb vacsorája ros hásánára

Ros hásáná hagyományos eledele a mézbe mártogatott alma, ha valaki azonban ennél valamivel komolyabb étkezést tervezne a zsidó újév alkalmából, annak ajánlott ez az egyszerű, de igen finom recept elkészítése. Természetesen van benne alma és édesség is.

Ez az igen könnyen elkészíthető menü elsősorban azoknak ajánlott, akik ros hásáná estéjére többet szeretnének az ünnepi asztalra tenni, mint a hagyományos mézbe mártogatandó almákat, de nem is szeretnének ezért napokat a konyhában tölteni. A következő vacsora receptjében az alma persze kulcsszerepet játszik, és olyan helyeken kerül majd elő, amire nem is számítanánk, például a sangriában. Az eredmény pedig egy nagyon egyszerűen elkészíthető, kellemes és ízletes vacsora lesz, amelyet bátran kínálhatunk a családnak és a barátoknak egyaránt.

Almás és gránátalmás sangria

Ez a sangria a tökéletes ital ros hásánára, ugyanis egyrészt édes, másrészt tartalmazza az ünnep két hagyományosan fogyasztott gyümölcsének ízét is. Használható hozzá bármilyen fehér bor, ami éppen otthon található, vagy akár vörössel is elkészíthető, ha valakinek ahhoz van kedve.

Hozzávalók:

1 üveg fehér bor, például sauvignon blanc vagy szürkebarát, de lehet akár muskotály is, ha édesen szeretnénk

1 csésze gránátalmalé

1 dl vodka (opcionális)

1 szeletelt citrom

1 magozott, szeletelt alma

1,5 csésze gyömbérsör vagy szódavíz

gránátalma magok (opcionális)

Elkészítés:

A felszeletelt citromot és almát egy zárható tárolóedénybe helyezzük, hozzáadunk fél csésze gránátalmalevet, fél csésze bort, és vodkát, ha erősebbre szeretnénk. Majd az egészet éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. Másnap mielőtt felszolgálnánk, átöntjük az összeállt levet a gyümölcsökkel együtt egy kancsóba, hozzáadjuk a maradék bort és gránátalmalevet, és még ráöntünk egy kis gyömbérsört vagy szódát, ízlés szerint. Hidegen vagy jégkockákkal szolgáljuk fel.

Tepsiben sült sárgabarackos, mustáros csirke kelbimbóval és burgonyával

A tepsiben készített ételeknél nincs is egyszerűbb: csak belehajigáljuk az összetevőket az edénybe, és már mehet is a sütőbe az étel. Kevesebb a takarítás utána, az étel pedig ugyanolyan ízletes marad. Ez a recept ráadásul simán megduplázható, amennyiben nagyobb tömegeket szeretnénk megetetni.

Hozzávalók:

1 egész csirke

50 dkg krumpli

50 dkg kelbimbó

¼ csésze baracklekvár

2 evőkanál dijoni mustár

1 evőkanál barna cukor

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál narancslé

¼ teáskanál só

¼ teáskanál bors

6 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 200 fokosra. Felvágjuk a csirkét a háta mentén, és eltávolítjuk a gerincét. Lelapítjuk, és elhelyezzük a tepsiben. Egy kis tálban összekeverjük a baracklekvárt, a mustárt, a cukrot, az olívaolajat, a narancslevet, a sót és a borsot. A keverék háromnegyedét a csirke tetejére és a bőre alá tesszük, a maradék negyedét pedig félretesszük.

Ezután a krumplikat a tepsi egyik felére helyezzük, a kelbimbókat pedig a másikra. A krumplit és a kelbimbót megszórjuk olívaolajjal, sóval és borssal, és hámozatlan fokhagymákat teszünk melléjük a tepsibe. 30 perc sütés után megnézzük, hogy a kelbimbók ízlésünknek megfelelően karamellizálódtak-e, és ha igen, akkor félrerakjuk őket. A krumplikat jobban széjjelszórjuk, hogy egyenletesebben süljenek, és visszarakjuk az egészet még 25-30 percre.

Kivesszük a sütőből, rászórjuk a csirkére a megmaradt keverékünket, ezután felszeleteljük a csirkét, és azonnal tálaljuk.

Leveles tésztában sült almák

Itt is vannak a ros hásáná kötelező kellékei, az almák, ha esetleg a sangriában lévők nem lennének elegendőek. Ez egy elég látványosra sikeredett desszert, de ennek ellenére igen könnyen elkészíthető. Érdemes vanília fagylalttal, szorbéval vagy tejszínhabbal tálalni, hogy még édesebb legyen az új év kezdete.

Hozzávalók:

2 lap leveles tészta

4 db alma

½ csésze barna cukor

¼ csésze margarin vagy vaj

½ teáskanál fahéj

¼ teáskanál gyömbér

csipet friss szerecsendió

csipet frissen őrölt szegfűszeg

¼ teáskanál só

¼ bögre mazsola

1 felvert tojás

porcukor (opcionális)

Elkészítés:

Kivesszük a leveles tésztát a mélyhűtőből és 30 percig szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Egy közepes tálban összekeverjük a margarint (vagy vajat), a cukrot, a szegfűszeget, a gyömbért, a szerecsendiót, a fahéjat és a sót. Hozzáadjuk a mazsolákat és összekeverjük.

Meghámozzuk és kimagozzuk az almákat, úgy, hogy azok egészek maradjanak, de legyen rajtuk egy üreg, hogy meg lehessen őket tölteni. Ezután beletöltjük a keverékünket mindegyik almába.

Kettévágjuk a leveles tészta lapokat, hogy összesen négy darabot kapjunk. Sodrófával mindegyiket óvatosan kinyújtjuk, hogy valamivel nagyobbak legyenek. A megtöltött almákat a leveles tészták közepére helyezzük, majd ráhajtogatjuk a leveles tésztákat az almákra, hogy teljesen befedje azokat. A felesleges részeket pedig levagdossuk. (Opcionálisan a levágott tésztadarabokból kis leveleket formázhatunk, és elhelyezhetjük dekorációnak az almák tetejére.)

Megkenjük a becsomagolt almákat a felvert tojással, és ízlés szerint porcukrot szórunk a tetejére. 28-32 percig sütjük, amíg aranyszínű lesz, és éppen csak elkezd levet ereszteni.

Melegen tálaljuk.

Sáná tová!

(JTA)

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »