A mi izraeli konyhánk: marhahússal töltött articsóka

Egy igazán eredeti hétvégi ebéd receptjével érkezik az izraelikonyha.blogspot.hu. Az articsóka domináns íze valószínűleg mindenkit magával ragad majd, ennél íncsiklandóbb recept ugyanis nem nagyon lézezik.

Ha netán valami eredeti hétvégi ebéden töritek a fejeteket, de semmi sem jut eszetekbe, melegen tudom ajánlani az alábbi receptet: sült marhahússal töltött és isteni mártásban főtt articsóka. Ennél színesebb és ínycsiklandozóbb recept szerintem nem létezik.

Aki szereti a számokat, annak érdemes tudnia, hogy 100 gramm főtt vagy sült articsókában csak 53 kalória van, 2,89 g fehérje, 0,34 g zsír és 8,6 gramm rost.

Hozzávalók:
18 articsóka alj (friss vagy fagyasztásból felengedett)

a töltelékhez:
1 kg darált marhahús (kevés zsírral)
1 marék pirított fenyőmag
1 marék apróra vágott petrezselyem
1 lapos kanál baharat (keleti fűszerkeverék, leírása a post alján)
6 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 maroknyi áztatott bulgur (10 percig hideg vízben)

fekete bors
1 pohár liszt

a mártáshoz:
10 gerezd megtisztított fokhagyma
4 sárgarépa, hosszában negyedekre vágva (mint a gyufák)
2 piros paprika, 4 felé vágva
2 darab száraz shata paprika
½ pohár repceolaj
1 kiskanál kurkuma
1 evőkanál paprika
4 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés:

Összekeverjük a töltet minden összetevőjét, húsgombócokat gyúrunk belőlük, és megtöltjük velük az articsókákat. Meghintjük liszttel a töltött articsókákat, és egy kis repceolajon kisütjük őket. A sütés után az articsókákat elrendezzük egy széles és alacsony edényben, aztán közéjük szórjuk a fokhagymát, a répát és a paprikát. Megtöltjük vízel, hozzáadjuk a fűszereket és a maradék repceolajat, majd az egészet felforraljuk. Lejjebb vesszük a tüzet, és félig zárt fedővel további 45-60 percig főzzük. Meghintjük petrezselyemmel, és tálaljuk.


Mi az a baharat? Iraki konyhából való fűszerkeverék, amely érdekes ízt és aromát ad a szemes-, hal-, baromfi-, és húsételekhez, valamint a főzelékekhez, salátákhoz. A baharat az alábbi fűszerek összeőrlésével készül: szerecsendió, szegfűszeg, kardamom, fahéj, gyömbér és szegfűbors.

(izraelikonyha.blogspot.hu)

Még több Kibic

Reggeli a Gólemben: Kohn-szendvics és a kihagyhatatlan shakshuka

2023.07.04.1 év ago
A következő két hétben, egyelőre csak tesztjelleggel reggelizni is lehet a Gólem Központban.

Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

2021.11.28.3 év ago
A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Mi a macesz?

2021.03.28.4 év ago
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »