A mi izraeli konyhánk: cukormentes édes sütemények

Cukormentes, de kimondottan édes sütemények receptjei következnek az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából. Főszerepben a mazsola, az áfonya, a karobpor, a tahini és a datolyapép.

Mindenki szeret nassolni. Kávéval, teával, bármivel, semmivel. De miért legyen ez az apró élvezet tele cukorral és zsiradékokkal, amikor olyan sokféle egészséges, tápláló és tetejébe édes alapanyag van körülöttünk? Rövid kísérletezés után íme két süteményrecept, amit nyugodt lelkiismerettel kínálhatunk szeretteinknek, és kényeztethetjük vele saját magunkat.

A sütemények édes alapját vákuumcsomagolásban forgalmazott datolyapép adja. Az adott mennyiséget egy deci meleg vízben áztatom, majd puha péppé keverem. További édes ízt ad a mazsola, áfonya, és a karobpor. Én most magas kakaó tartalmú keserű csokit is engedélyeztem magamnak.

Cukormentes karobos aprósütemény

Hozzávalók:

170 g datolyapép

100 g vaj, szoba-hőmérsékletű

1 tojás

1 pohár teljes kiőrlésű liszt

2 pohár granola

1 evőkanál karobpor

1 pohár apróra darabolt keserű csoki

1 pohár áfonya

1 kiskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

A datolyapépet körülbelül negyed óráig egy deci meleg vízbe áztatom, amíg kissé megpuhul és villával szétnyomható. A vajat elmorzsolom a liszttel, hozzáadom a száraz alapanyagokat: granolát, szódaport, áfonyát, karobport, és a durvára vágott csokit, majd a tojással és a datolyapéppel összegyúrom. Ha túl lágy lett, granolát teszek hozzá, ha kemény és nem áll össze, akkor narancslevet. Egy centi vastagságúra nyújtom a tésztát. A nyújtás és a szaggatás kicsit körülményes az áfonya és a csoki miatt, de őrizzük meg nyugalmunkat, megéri. A kiszaggatott süteményeket 160 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg kevés színt nem kapnak.

Cukormentes tahinis aprósütemény

Hozzávalók:

170 g datolyapép

100 g vaj, szoba-hőmérsékletű

1 tojás

3 pohár teljes kiőrlésű liszt

1 pohár durvára tört dió

1 pohár tahini

1 csésze mazsola

1 kiskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

Az előző süteményhez hasonlóan először a liszttel elmorzsolom a vajat, majd a száraz alapanyagokkal összekeverem. Ezután a datolyapéppel, a tojással és a tahinivel készre gyúrom. Ha túl lágy lett a tészta lisztet, ha nem áll össze akkor narancslevet teszek hozzá. Kisebb darabokra osztom, egyenként egy centi vastagságúra nyújtom, a kiszaggatott sütiket 160 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg kevés színt nem kapnak.

(izraelikonyha.blogspot.hu)

Még több Kibic

Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

2021.11.28.3 év ago
A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Mi a macesz?

2021.03.28.4 év ago
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Karácsonyi bagel

2020.12.28.4 év ago
Kultúrák találkozása a konyhaasztalon: fehérboros narancsleves, kóser káposzta és egy klasszikus bagel, amely eredetileg karácsonyra készült, de igazán bármikor jól jön, ha éppen nincs friss kenyér a környéken. A Kóser de finom receptje.

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »