
A mi izraeli konyhánk: cukormentes édes sütemények
Cukormentes, de kimondottan édes sütemények receptjei következnek az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából. Főszerepben a mazsola, az áfonya, a karobpor, a tahini és a datolyapép.
Mindenki szeret nassolni. Kávéval, teával, bármivel, semmivel. De miért legyen ez az apró élvezet tele cukorral és zsiradékokkal, amikor olyan sokféle egészséges, tápláló és tetejébe édes alapanyag van körülöttünk? Rövid kísérletezés után íme két süteményrecept, amit nyugodt lelkiismerettel kínálhatunk szeretteinknek, és kényeztethetjük vele saját magunkat.
A sütemények édes alapját vákuumcsomagolásban forgalmazott datolyapép adja. Az adott mennyiséget egy deci meleg vízben áztatom, majd puha péppé keverem. További édes ízt ad a mazsola, áfonya, és a karobpor. Én most magas kakaó tartalmú keserű csokit is engedélyeztem magamnak.
Cukormentes karobos aprósütemény
Hozzávalók:
170 g datolyapép
100 g vaj, szoba-hőmérsékletű
1 tojás
1 pohár teljes kiőrlésű liszt
2 pohár granola
1 evőkanál karobpor
1 pohár apróra darabolt keserű csoki
1 pohár áfonya
1 kiskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A datolyapépet körülbelül negyed óráig egy deci meleg vízbe áztatom, amíg kissé megpuhul és villával szétnyomható. A vajat elmorzsolom a liszttel, hozzáadom a száraz alapanyagokat: granolát, szódaport, áfonyát, karobport, és a durvára vágott csokit, majd a tojással és a datolyapéppel összegyúrom. Ha túl lágy lett, granolát teszek hozzá, ha kemény és nem áll össze, akkor narancslevet. Egy centi vastagságúra nyújtom a tésztát. A nyújtás és a szaggatás kicsit körülményes az áfonya és a csoki miatt, de őrizzük meg nyugalmunkat, megéri. A kiszaggatott süteményeket 160 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg kevés színt nem kapnak.
Cukormentes tahinis aprósütemény
Hozzávalók:
170 g datolyapép
100 g vaj, szoba-hőmérsékletű
1 tojás
3 pohár teljes kiőrlésű liszt
1 pohár durvára tört dió
1 pohár tahini
1 csésze mazsola
1 kiskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
Az előző süteményhez hasonlóan először a liszttel elmorzsolom a vajat, majd a száraz alapanyagokkal összekeverem. Ezután a datolyapéppel, a tojással és a tahinivel készre gyúrom. Ha túl lágy lett a tészta lisztet, ha nem áll össze akkor narancslevet teszek hozzá. Kisebb darabokra osztom, egyenként egy centi vastagságúra nyújtom, a kiszaggatott sütiket 160 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg kevés színt nem kapnak.
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!
