Csábító hüvelyes textúra, sajtos illat, élénk lila szín, friss fűszernövények és sok-sok zöldség. Ezek mellé kinek hiányozna a hús? Az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából ezúttal egy igen finom vegetáriánus fasírt receptjét mutatjuk meg.
Ki ne szeretné a fasírtot? Minden étkezéskor kiváló, akár állva nassoláshoz is jó, hidegen, egyenesen a hűtőből kivéve is finom. Most hús nélküli bulgur fasírtot fogunk készíteni cékla hozzáadásával, mely gyönyörűen ünnepivé festi azt.
Hozzávalók (25 fasírt):
1 pohár durva bulgur
1 ½ pohár forró víz
2 fej vöröshagyma, durva reszelőn átreszelve aztán lecsöpögtetve
1/2 kg cékla, durva reszelőn átreszelve aztán lecsöpögtetve
1 erős paprika, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma
1/2 csokor koriander
3 evőkanál olaj
2 tojás
1/2 kiskanál római kömény
1 kiskanál koriander mag
2 evőkanál apróra vágott friss fűszernövény keverék (petrezselyem, koriander, bazsalikom)
150 g kemény sós sajt durvára reszelve
1/2 pohár liszt
só és frissen őrölt fekete bors
sütéshez olaj
Elkészítés (30 perc):
Kis fazékban összekeverjük a bulgurt a vízzel és egy kevés sóval, felforraljuk, majd alacsony lángon 10 percig főzzük, végül lehűtjük. Egy tálban a bulgurt átforgatjuk – a lisztet kivéve – a többi összetevővel. Hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük az egyveleget, amíg az egész szépen összeáll. Nedves, vagy olajos kézzel 4-5 cm átmérőjű, lapított pogácsákat formázunk, majd 4 percig sekély olajban sütjük őket, míg mindkét oldalukon aranybarnák lesznek. Citrommal ízesített tahinivel tálaljuk.
Természetesen sütőben is süthetjük:
180 fokra előmelegítjük a sütőt. Tepsibe sütőpapírt teszünk, kicsit megolajozzuk, és elrendezzük a gombócokat. A tetejére is permetezhetünk egy kis olajat. 15-20 percig aranybarnára sütjük.