A mi izraeli konyhánk: bulgur fasírt céklával

Csábító hüvelyes textúra, sajtos illat, élénk lila szín, friss fűszernövények és sok-sok zöldség. Ezek mellé kinek hiányozna a hús? Az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából ezúttal egy igen finom vegetáriánus fasírt receptjét mutatjuk meg.

Ki ne szeretné a fasírtot? Minden étkezéskor kiváló, akár állva nassoláshoz is jó, hidegen, egyenesen a hűtőből kivéve is finom. Most hús nélküli bulgur fasírtot fogunk készíteni cékla hozzáadásával, mely gyönyörűen ünnepivé festi azt.

Hozzávalók (25 fasírt):

1 pohár durva bulgur

1 ½ pohár forró víz

2 fej vöröshagyma, durva reszelőn átreszelve aztán lecsöpögtetve

1/2 kg cékla, durva reszelőn átreszelve aztán lecsöpögtetve

1 erős paprika, apróra vágva

3 gerezd fokhagyma

1/2 csokor koriander

3 evőkanál olaj

2 tojás

1/2 kiskanál római kömény

1 kiskanál koriander mag

2 evőkanál apróra vágott friss fűszernövény keverék (petrezselyem, koriander, bazsalikom)

150 g kemény sós sajt durvára reszelve

1/2 pohár liszt

só és frissen őrölt fekete bors

sütéshez olaj

Elkészítés (30 perc):

Kis fazékban összekeverjük a bulgurt a vízzel és egy kevés sóval, felforraljuk, majd alacsony lángon 10 percig főzzük, végül lehűtjük. Egy tálban a bulgurt átforgatjuk – a lisztet kivéve – a többi összetevővel. Hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük az egyveleget, amíg az egész szépen összeáll. Nedves, vagy olajos kézzel 4-5 cm átmérőjű, lapított pogácsákat formázunk, majd 4 percig sekély olajban sütjük őket, míg mindkét oldalukon aranybarnák lesznek. Citrommal ízesített tahinivel tálaljuk.

Természetesen sütőben is süthetjük:

180 fokra előmelegítjük a sütőt. Tepsibe sütőpapírt teszünk, kicsit megolajozzuk, és elrendezzük a gombócokat. A tetejére is permetezhetünk egy kis olajat. 15-20 percig aranybarnára sütjük.

(izraelikonyha.blogspot.hu)

Kapcsolódó cikkek

Reggeli a Gólemben: Kohn-szendvics és a kihagyhatatlan shakshuka

2023.07.04.1 év ago
A következő két hétben, egyelőre csak tesztjelleggel reggelizni is lehet a Gólem Központban.

Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

2021.11.28.3 év ago
A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Mi a macesz?

2021.03.28.4 év ago
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »