Az izraelikonyha.blogspot.hu ezúttal a karfiol szerelmeseinek kedveskedik egy gyorsan elkészíthető, egészséges és laktató étel receptjével. A karfiol és a tahini találkozása ráadásul a többszörösére növeli a két összetevő élvezetét.
A tahinit nagyon szeretem, a karfiolt nem kevésbé. Az utóbbi időben nagyon gyakran készítek tahinis karfiolt, ami nem a két összetevő élvezetének összegét, hanem – minden túlzás nélkül állítom – százszorosát adja. Aki még nem próbálta, annak kötelező megkóstolni, aki meg már ismeri, azt úgysem lehet lebeszélni, hogy elkészítse ezt a kicsit pikáns változatot. A recept roppant egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon egészséges, és tetejébe laktató. Köretként, és önálló ételként is fogyasztható.
Hozzávalók:
1 friss karfiol
1/2 csésze olívaolaj
tengeri só
Tahini:
3/4 pohár tahini
másfél csésze hideg víz
3 kettévágott és kipréselt paradicsom
2 összetört fokhagymagerezd
1 magoktól megtisztított és apróra vágott csípős paprika
1/2 evőkanál só
2 evőkanál citromlé
Tálaláshoz:
1 citrom leve
1/2 pohár olívaolaj
Elkészítés:
220 fokra előmelegítjük a sütőt. Rózsáira szedjük a karfiolt. és egy nagy tálba tesszük. Ráöntjük az olívaolajat és a tengeri sót, összekeverjük, aztán beleterítjük egy lapos hőálló tálba vagy tepsibe, és 10-15 percig sütjük, míg a karfiol aranybarnás színű nem lesz.
Ezzel párhuzamosan elkészítjük a tahinit: robotgépben összetörjük az összes hozzávalót, hogy híg tahinit kapjunk.
Kivesszük a karfiolt a sütőből, és a tahinit a tepsi széleire öntjük, hogy ne fedje be a karfiolt. Citromot facsarunk az egészre, lelocsoljuk olívaolajjal, és tálaljuk.