A mi izraeli konyhánk: karfiol tahinivel

Az izraelikonyha.blogspot.hu ezúttal a karfiol szerelmeseinek kedveskedik egy gyorsan elkészíthető, egészséges és laktató étel receptjével. A karfiol és a tahini találkozása ráadásul a többszörösére növeli a két összetevő élvezetét.

A tahinit nagyon szeretem, a karfiolt nem kevésbé. Az utóbbi időben nagyon gyakran készítek tahinis karfiolt, ami nem a két összetevő élvezetének összegét, hanem – minden túlzás nélkül állítom – százszorosát adja. Aki még nem próbálta, annak kötelező megkóstolni, aki meg már ismeri, azt úgysem lehet lebeszélni, hogy elkészítse ezt a kicsit pikáns változatot. A recept roppant egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon egészséges, és tetejébe laktató. Köretként, és önálló ételként is fogyasztható.

Hozzávalók:

1 friss karfiol
1/2 csésze olívaolaj
tengeri só

Tahini:

3/4 pohár tahini
másfél csésze hideg víz
3 kettévágott és kipréselt paradicsom
2 összetört fokhagymagerezd
1 magoktól megtisztított és apróra vágott csípős paprika
1/2 evőkanál só
2 evőkanál citromlé

Tálaláshoz:

1 citrom leve
1/2 pohár olívaolaj

Elkészítés:

220 fokra előmelegítjük a sütőt. Rózsáira szedjük a karfiolt. és egy nagy tálba tesszük. Ráöntjük az olívaolajat és a tengeri sót, összekeverjük, aztán beleterítjük egy lapos hőálló tálba vagy tepsibe, és 10-15 percig sütjük, míg a karfiol aranybarnás színű nem lesz.

Ezzel párhuzamosan elkészítjük a tahinit: robotgépben összetörjük az összes hozzávalót, hogy híg tahinit kapjunk.

Kivesszük a karfiolt a sütőből, és a tahinit a tepsi széleire öntjük, hogy ne fedje be a karfiolt. Citromot facsarunk az egészre, lelocsoljuk olívaolajjal, és tálaljuk.

(izraelikonyha.blogspot.hu)

Kapcsolódó cikkek

Reggeli a Gólemben: Kohn-szendvics és a kihagyhatatlan shakshuka

2023.07.04.1 év ago
A következő két hétben, egyelőre csak tesztjelleggel reggelizni is lehet a Gólem Központban.

Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

2021.11.28.3 év ago
A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Mi a macesz?

2021.03.28.4 év ago
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »