Az izraelikonyha.blogspot.hu szerzője ezúttal egy görög finomság izraeli változatát készítette el. Az izsópos cukkini pogácsában az a legjobb, hogy többféleképpen is el lehet készíteni, sőt, még izsóp sem feltétlenül kell hozzá.
Ez az étel volt a Mi izraeli konyhánk szerzőjének hozzájárulása egy tejes svédasztalos vacsorához: cukkini pogácsa. Persze reggelire is kitűnő ez az izraeli módra elkészített görög finomság. Ha nincs kéznél izsóplevél, akkor a szárított menta vagy éppen a kapor is megfelel a célnak.
Hozzávalók:
700 g cukkini a héjával, durvára reszelve
3 szár zöld hagyma, apróra vágva
150 g összemorzsolt bolgár sajt
1/2 csésze reszelt pecorino sajt
2 tojás
1 evőkanál izsóp levél
1 csésze zsemlemorzsa
1/4 citrom
olaj
só
őrölt fekete bors
Elkészítés:
Összekeverjük a fasírthoz valókat (a citromon és olajon kívül mindent), és két órára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjen.
Olajat melegítünk egy serpenyőben, két evőkanál segítségével lágy gombócokat készítünk a masszából, majd azokat közepes lángon, mindkét oldalán kb. 2 percig sütjük, míg arany színt kapnak.
Megszórjuk frissen facsart citromlével, és melegen, vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Lehetőségek:
Pecorino helyett parmezánt is reszelhetünk.
Izsóp levelek helyett kaporral, vagy szárított mentával is dolgozhatunk.
Zsemlemorzsa helyett 4 szelet vízben áztatott és kifacsart kenyér is használható.