Itt egy könnyű, nyári saláta az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából. Vacsorakiegészítőként, de munkahelyi ebédként is egész jól funkcionál.
Jó kis móka elkészíteni és elfogyasztani is ezt a szín- és zamatgazdag, magas tápértékű, könnyű salátát, mely ideális valami ünnepi vacsora kiegészítőjeként, de munkába vitt meleg ebédnek is tökéletesen megfelel. Nyugodtan bolondozhatunk mindenféle fűszernövénnyel, bátran dúsíthatjuk metélő- és mogyoróhagymával, korianderrel, de még kaporral is.
Hozzávalók 4-5 személyre:
1 csésze bulgur
1 maroknyi kimagozott fekete olívabogyó
1 kis marék szárított áfonya, vagy fekete mazsola
1 kis marék fenyőmag, vagy vékonyra vágott mandula
1 maroknyi durvára vágott mentalevél
1 maroknyi apróra vágott petrezselyem
1 közepes méretű főtt cékla apró kockákra vágva
friss citromlé és olívaolaj, fűszerek
só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Felforralunk másfél csésze vizet, beletesszük a bulgurt, és alacsony lángon körülbelül öt percig főzzük. Elzárjuk a tüzet, majd 15 percet várunk, míg a bulgur elnyeli az összes folyadékot (főzhetjük bő vízben is, mint a tésztát, majd leszűrjük).
Kisebb szemű bulgurt érdemes az alábbi módon elkészíteni: a bulgurt egy tálba helyezzük, forró vizet öntünk rá, hogy az 2 cm magasságban lefedje a szemcséket, letakarjuk egy tányérral, és 10 percig ázni hagyjuk, amíg a bulgur megpuhul.
Apróra vágjuk az olajbogyót. Egy tepsiben közepes lángon 2-3 percig aranysárgára pirítjuk a fenyőmagot (vagy mandulát).
A kész burgult még melegen áttesszük egy nagyobb tálba, és hozzáadjuk a kockára vágott céklát, a fűszernövényeket, olívabogyót, áfonyát és a mandula nagy részét.
Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd ízlés szerint olívaolajat és citromlevet öntünk rá. Frissen tálaljuk, végül enyhén pirított fenyőmaggal, valamint mentalevéllel díszítjük.