A mi izraeli konyhánk: vidám bulgur és cékla saláta

Itt egy könnyű, nyári saláta az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából. Vacsorakiegészítőként, de munkahelyi ebédként is egész jól funkcionál.

Jó kis móka elkészíteni és elfogyasztani is ezt a szín- és zamatgazdag, magas tápértékű, könnyű salátát, mely ideális valami ünnepi vacsora kiegészítőjeként, de munkába vitt meleg ebédnek is tökéletesen megfelel. Nyugodtan bolondozhatunk mindenféle fűszernövénnyel, bátran dúsíthatjuk metélő- és mogyoróhagymával, korianderrel, de még kaporral is.

Hozzávalók 4-5 személyre:

1 csésze bulgur

1 maroknyi kimagozott fekete olívabogyó

1 kis marék szárított áfonya, vagy fekete mazsola

1 kis marék fenyőmag, vagy vékonyra vágott mandula

1 maroknyi durvára vágott mentalevél

1 maroknyi apróra vágott petrezselyem

1 közepes méretű főtt cékla apró kockákra vágva

friss citromlé és olívaolaj, fűszerek

só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Felforralunk másfél csésze vizet, beletesszük a bulgurt, és alacsony lángon körülbelül öt percig főzzük. Elzárjuk a tüzet, majd 15 percet várunk, míg a bulgur elnyeli az összes folyadékot (főzhetjük bő vízben is, mint a tésztát, majd leszűrjük).

Kisebb szemű bulgurt érdemes az alábbi módon elkészíteni: a bulgurt egy tálba helyezzük, forró vizet öntünk rá, hogy az 2 cm magasságban lefedje a szemcséket, letakarjuk egy tányérral, és 10 percig ázni hagyjuk, amíg a bulgur megpuhul.

Apróra vágjuk az olajbogyót. Egy tepsiben közepes lángon 2-3 percig aranysárgára pirítjuk a fenyőmagot (vagy mandulát).

A kész burgult még melegen áttesszük egy nagyobb tálba, és hozzáadjuk a kockára vágott céklát, a fűszernövényeket, olívabogyót, áfonyát és a mandula nagy részét.

Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd ízlés szerint olívaolajat és citromlevet öntünk rá. Frissen tálaljuk, végül enyhén pirított fenyőmaggal, valamint mentalevéllel díszítjük.

(izraelikonyha.blogspot.hu)

Kapcsolódó cikkek

Reggeli a Gólemben: Kohn-szendvics és a kihagyhatatlan shakshuka

2023.07.04.1 év ago
A következő két hétben, egyelőre csak tesztjelleggel reggelizni is lehet a Gólem Központban.

Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

2021.11.28.3 év ago
A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Mi a macesz?

2021.03.28.4 év ago
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »