
Kóstoló a múltból – Szardellás töltött tojás
Ezt a finom és könnyen elkészíthető előételt valószínűleg kedvelték Riza néni családjában, mert egy ezzel szinte megegyező receptjét megtaláltam unokahúgának gyűjteményében. De szerepel hasonló fogás Schratt Katalinnak, Ferenc József kedvesének receptgyűjteményében is, ő minden egyes szardellás tojást egy kávéskanálnyi kaviárral díszített. Hát igen, ez volt az egyik különbség a császár és dédanyám között…
Eredmény: 3 adag előétel
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Hozzávalók:
3 nagy tojás
1 1/2 evőkanál reszelt vagy nagyon finomra aprított vöröshagyma
3/4 kávéskanál szardellapaszta vagy 1 1/2 db olívaolajban konzervált lapos szardellafilé
1-1 1/2 kávéskanál ecet
2-3 evőkanál olaj
1/2 kávéskanál cukor
csipetnyi frissen őrölt fekete bors
3 nagy salátalevél
2 kávéskanál aprított metélőhagyma
6 metélőhagymaszál
1. A tojásokat alig bugyogó vízben keményre főzzük, jégkockák között hideg vízben teljesen lehűtjük (így a sárgájuk nem kap zöld, kénes burkot), letisztítjuk, és hosszában szépen kettévágjuk. Kiemeljük a sárgájukat, ügyelve, hogy közben a fehérjük ne sérüljön.
2. Egy evőkanál hátával durva szűrőn keresztül egy közepes nagyságú tálba passzírozzuk a tojássárgákat. Az aprított hagymát egy kis szűrőben rövid időre folyó hideg víz alá tartjuk, lecsöpögtetjük, papírtörlővel leszárítjuk, és a tojássárgákhoz adjuk, 1/2 kávéskanálnyi ecet, 1 kávéskanálnyi olaj, a szardellapaszta, a cukor és az őrölt bors kíséretében. (Azért használok szívesebben szardellapasztát, különösen kis mennyiségekhez, mert ezt nem kell passzírozni. De aki nem sajnál felbontani egy doboz szardellát, az használjon 1 1/2 passzírozott filét a szardellapaszta helyett. A megmaradt szardellákat egy kis letakart edényben, olívaolajban el lehet tartani a hűtőszekrényben.)
3. A tálban lévő hozzávalókat alaposan összekeverjük, és ha nem tartjuk elég erőteljesnek a keverék szardellaízét, hozzávegyítünk még 1/4 kávéskanálnyi szardellapasztát vagy 1/2 passzírozott -filét. Kávéskanállal vagy kézzel megtöltjük a tojásfehérjéket ezzel a keverékkel, de kb. 2 kávéskanálnyit meghagyunk belőle a tálban.
4. A fél tojásokat töltelékkel lefelé lapos tányérra vagy vágódeszkára fektetjük. A tálban hagyott tölteléket 1/2 kávéskanálnyi ecettel és 1 kávéskanálnyi olajjal (szükség esetén valamivel többel) hígítjuk, hogy kb. palacsintatészta sűrűségű mártást kapjunk. Egy kávéskanál hátával szétkenjük a mártást a tojásokon.
5. Három desszerttányérra egy-egy salátalevelet fektetünk, és ezekre, megtöltött oldalukkal lefelé, lapát vagy széles pengéjű kés segítségével, átemeljük a tojásokat. Megszórjuk őket az aprított metélőhagymával, és díszítésként mindegyik adagon keresztbe teszünk 2 szál metélőhagymát. A szardellás töltött tojást szobahőmérsékleten tálaljuk. Elkészíthetjük előre, de a mártással csak közvetlenül fogyasztás előtt vonjuk be.
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!
