A mi izraeli konyhánk: húsgombóc csicseriborsó és padlizsán mártással
Húsgombóc, sült padlizsán és főtt csicseriborsó önmagukban is finom ételek, de mi történik, ha kombináljuk őket? Nem meglepő, hogy mennyei receptet kapunk. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.
A húsgombóc magába szívja a padlizsán ízét, a padlizsán a csicseriborsó aromájából vesz át, emez meg a húsgombóc zamatát kölcsönzi. Aztán kezdhetjük e kört elölről, de megfordítva is. Szóval mennyei esszencia. Mondtam már?
Külön élvezet a főétel elfogyasztása után kenyérrel kimártogatni a megmaradt mártást 🙂
Hozzávalók 4-6 személyre
Húsgombóc:
1 kg friss darált marhahús
6 gerezd összezúzott fokhagyma
1 tojás
1/2 csésze apróra vágott koriander (vagy petrezselyem)
1 evőkanál római kömény
1 teáskanál só
1 teáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál baharat (arab-izraeli fűszerkeverék, fő összetevői: szegfűszeg, fahéj, szegfűbors, fekete bors, egyes változataiban a szerecsendió, a kardamom, a kömény és még a száraz koriander is megtalálható)
1 teáskanál paprika
3 evőkanál zabpehely vagy zsemlemorzsa
Mártás:
1 nagy padlizsán
3 evőkanál olívaolaj
2 fej vöröshagyma, csíkokra vágva
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál kurkuma
2 evőkanál szójaszósz
3 csésze víz
1 evőkanál zöld curry krém (kihagyható, de nem ajánlatos)
1 teáskanál só
őrölt fekete bors
2 csésze főtt csicseriborsó
Elkészítés:
Nagyobb kockákra vágjuk a padlizsánt és olajban aranybarnára pirítjuk (másik lehetőség: olajat spriccelünk a padlizsánra, majd 180 fokra előmelegített sütőben fél óráig sütjük).
Jól összekeverjük a húsgombóchoz valókat és a masszából golyókat formálunk.
A mártás elkészítéséhez nagy, lapos serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a hagymát aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot, kurkumát, szójaszószt, curryt, vizet, sót, borsot, mindezt összekeverjük, forrásba hozzuk, majd lejjebb vesszük a tüzet.
Beletesszük a csicseriborsót, ráhelyezzük a húsgombócokat, majd erre a padlizsán kockákat. Félig lefedjük, és körülbelül 35 percig főzzük, amíg a húsgombóc puhára fő (ha sűrűbb mártást szeretnénk, a főzés utolsó 10 percében távolítsuk el a fedelet).
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!
