2016 egyik trendjének ígérték – főleg az amerikai szakírók – a hagyományos zsidó konyha fúzióját mindenféle trendi konyhákkal. Úgyhogy úgy döntöttem, ha más nem, hát én megfőzöm a magam mexikói-zsidó ételét, a chipotle, maceszgombóc kakaslevest. Hálás is vagyok magamnak, mi tagadás. Főzzétek meg ti is, nem bánjátok meg!
Hozzávalók a leveshez:
1 kakas
Hozzávalók a maceszgombóchoz:
4 tojás szétválasztva
A levest tkp. hagyományos módon készítjük el. Ha nincs kakasunk, szuper lesz a gyöngytyúk, a tyúk vagy a marha is természetesen. A húsleves lényege, hogy először a hússal, csonttal felforralom, majd leöntöm róla az összes vizet, és le is mosom a húst, majd nagyon lassan melegítem újra, de már soha nem forralom, maximum gyöngyöztetem.
Minimum 4 óra kell neki, de 8 óra alatt sem lesz semmi baja, ha tényleg a legkisebb lángon hagyjuk, és nem fedjük le. Azért néha nézzünk rá! Az elején még keletkező habot szedjük le.
A kész levesből szedjünk ki minden zöldséget, fűszert, húst, és szűrjük át.
A gombóchoz a tojásokat szétválasztom, majd a fehérjét egy csipet sóval felverem kemény habbá. A sárgákat elkeverem a meglangyosított libazsírral, és beledolgozom a kinyomkodott maceszlapokat is, a húst, a fűszereket és a zöld fűszereket. Óvatosan hozzákeverem a fehérjét, sózom, borsozom, meghintem a maceszliszttel, majd egy fél órát a hűtőben pihentetem. Nedves kézzel gombócokat formázok belőle, egy tálcára téve beteszem a mélyhűtőbe.
Másnap sós vízben kb. 21 perc alatt kifőzöm. Az elsőt vágjuk félbe, és ellenőrizzük le, hogy valóban megfőtt-e!
A teljes cikk itt olvasható.