A mi izraeli konyhánk: falafel

Sokkal egyszerűbb falafelt készíteni, mint azt gondolnátok. Főleg, ha van egy nyerő receptetek, mint például ez. A humusz-készítéssel ellentétben, ami viszonylag hosszú ideig tart és bizonyos hozzáértést igényel, a falafel-készítés könnyű, gyors, és minimális befektetéssel nagyon finom is. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.

Természetesen az egyik falafel-gombóc sem hasonlít a társára, minden falafel-árusnak megvan a maga titkos receptje, ilyen-olyan egzotikus kiegészítőkkel, és különböző gombócméretekkel, formákkal és színekkel.

Egyébként nektek is lehet saját titkos falafel-receptetek. Miután néhányszor magatok készítitek el, rutinossá váltok a falafel gyártásban, aztán már folyamatosan javítgathatjátok, és improvizálhattok a variációkkal.

Ne felejtsetek előre elkészíteni egy köteg pita kenyeret, jó minőségű tahinát, zöldsalátát, savanyúságot, és egyéb, általatok kedvelt kiegészítőt. És ne feledjétek, hogy megmondtam: szuper finom lesz a falafeletek! Ha nem elsőre, akkor harmadszorra.

Hozzávalók (kb. 25 falafel golyóhoz):
2 pohár csicseriborsó (humusz) kb. 12 órás áztatás után
5 gerezd fokhagyma összetörve
2 csapott kiskanál szódabikarbóna
1/3 pohár apróra vágott petrezselyem
1/2 pohár apróra vágott koriander
1/2 kis hagyma felaprítva
1 púpos evőkanál szezámmag (nem muszáj)
1 kiskanál (római) kömény
1 kiskanál paprika
só (egy vágott kiskanálnál kevesebb)
bors
olaj a sütéshez
 

Elkészítés:

Leöblítjük és leszűrjük a csicseriborsót, és húsdarálóban összetörjük a fokhagymával, a hagymával, a petrezselyemmel és a korianderrel együtt.
Beletesszük egy tálba, hozzáadjuk a többi hozzávalót (fűszerek, szezámmag) és jól összekeverjük. Érdemes megkóstolni a masszát, de ne ijedjetek meg, sokkal erősebb az íze, mint ami a végén lesz.
Lefedjük és félretesszük (a legjobb a hűtőben) egy fél vagy egy órára.
Felmelegítjük az olajat a mély-sütéshez (legyen meleg, de ne forrjon).
Hozzáadjuk a szódabikarbónát és jól összekeverjük.
Kis falafel gombóckákat görgetünk a tenyerünkben és addig sütjük, míg barna, falafel-színt nem kapunk.

Tippek:

– Ha nem szeretitek a koriandert, akkor is adjátok nyugodtan hozzá a falafelhez, mert sütés során a koriander elveszti az eredeti ízét, és ha e nélkül dolgoztok, vérszegény lesz az eredmény.

– Ha túl sok gombócot készítettetek, sütés előtt fagyasszátok le, jó lesz máskorra.

– Ha szeretitek a csípőset, tegyetek a falafelhez apróra vágott erős paprikát.

– Mielőtt az összes gombócot kisütnétek, süssetek meg egyet, kóstoljátok meg, és ha kell, javítsátok ki a fűszerezést.

– Ha a falafel túl sűrű, nyomott, adjatok hozzá egy kis vizet, zsemlemorzsát, szódabikarbónát, hagyjátok állni egy kicsit, és próbáljatok ismét kisütni egy falafel-labdácskát.

izraelikonyha.blogspot.hu

Még több Kibic

Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

2021.11.28.3 év ago
A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Mi a macesz?

2021.03.28.4 év ago
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Karácsonyi bagel

2020.12.28.4 év ago
Kultúrák találkozása a konyhaasztalon: fehérboros narancsleves, kóser káposzta és egy klasszikus bagel, amely eredetileg karácsonyra készült, de igazán bármikor jól jön, ha éppen nincs friss kenyér a környéken. A Kóser de finom receptje.

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »