
A mi izraeli konyhánk: falafel
Sokkal egyszerűbb falafelt készíteni, mint azt gondolnátok. Főleg, ha van egy nyerő receptetek, mint például ez. A humusz-készítéssel ellentétben, ami viszonylag hosszú ideig tart és bizonyos hozzáértést igényel, a falafel-készítés könnyű, gyors, és minimális befektetéssel nagyon finom is. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.
Természetesen az egyik falafel-gombóc sem hasonlít a társára, minden falafel-árusnak megvan a maga titkos receptje, ilyen-olyan egzotikus kiegészítőkkel, és különböző gombócméretekkel, formákkal és színekkel.
Egyébként nektek is lehet saját titkos falafel-receptetek. Miután néhányszor magatok készítitek el, rutinossá váltok a falafel gyártásban, aztán már folyamatosan javítgathatjátok, és improvizálhattok a variációkkal.
Ne felejtsetek előre elkészíteni egy köteg pita kenyeret, jó minőségű tahinát, zöldsalátát, savanyúságot, és egyéb, általatok kedvelt kiegészítőt. És ne feledjétek, hogy megmondtam: szuper finom lesz a falafeletek! Ha nem elsőre, akkor harmadszorra.
Elkészítés:
Tippek:
– Ha nem szeretitek a koriandert, akkor is adjátok nyugodtan hozzá a falafelhez, mert sütés során a koriander elveszti az eredeti ízét, és ha e nélkül dolgoztok, vérszegény lesz az eredmény.
– Ha túl sok gombócot készítettetek, sütés előtt fagyasszátok le, jó lesz máskorra.
– Ha szeretitek a csípőset, tegyetek a falafelhez apróra vágott erős paprikát.
– Mielőtt az összes gombócot kisütnétek, süssetek meg egyet, kóstoljátok meg, és ha kell, javítsátok ki a fűszerezést.
– Ha a falafel túl sűrű, nyomott, adjatok hozzá egy kis vizet, zsemlemorzsát, szódabikarbónát, hagyjátok állni egy kicsit, és próbáljatok ismét kisütni egy falafel-labdácskát.
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!
