Ikonikus recept a Rosenstein étteremtől: ludaskása

Jellegzetes recept a Rosenstein étteremtől, amelyet a napokban választott a legikonikusabb magyar étteremnek Thrillist amerikai magazin.

A lista összeállításánál nem volt szempont se a Michelin-csillagok száma, se az, hogy mennyire látogatják kizárólag helyiek az adott éttermet. A fő szempont az volt, hogy mennyire érzi azt a vendég távozáskor, hogy közelebb került az adott ország konyhájához, vagy térség kultúrájához az adott konyhán keresztül.

Ludaskása a Rosenstein szakácskönyvből

Az igazi, hamisíthatatlan zsidó étel. A libaaprólékot is hasznosítani kellett valahogy és ebből lett ez a kitűnő, ízes fogás.

•1,5 kg libaaprólék (szárnytő, nyak, láb, zúza, farhát)
•50 dkg rizs
•1 fej hagyma
•1 gerezd fokhagyma
•10 dkg libazsír
•20 dkg vegyes zöldség
•10 dkg csiperkegomba
•majoránna, só, bors, gyömbér
 

ELKÉSZÍTÉS

1. Vágjuk nagyobb darabokra a megtisztított liba aprólékot és készítsünk belőle ragut a következő módon: Pirítsuk meg 5 dkg zsíron a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Tegyük hozzá az aprólékot, öntsük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk bele a majoránnát és a reszelt gyömbért. Fedővel takarjuk le, és pároljuk félpuhára.

2. Adjuk hozzá a kisujjnyi vastagra vágott zöldséget, a szeletelt gombát és fedő alatt főzzük még tovább.

3. Egy serpenyőben 5 dkg zsíron forrósítsuk meg a rizst, öntsük hozzá a libaraguhoz, majd öntsük fel annyi forró vízzel, hogy a lábosban kétszeres mennyiség legyen. Ha felforrt, ízesítsük, és fedő alatt sütőben pároljuk készre.

4. Tálaláskor 1-1 szelet sült libamájat is tehetünk mellé.

Kapcsolódó cikkek

Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

2021.11.28.3 év ago
A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Mi a macesz?

2021.03.28.4 év ago
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Karácsonyi bagel

2020.12.28.4 év ago
Kultúrák találkozása a konyhaasztalon: fehérboros narancsleves, kóser káposzta és egy klasszikus bagel, amely eredetileg karácsonyra készült, de igazán bármikor jól jön, ha éppen nincs friss kenyér a környéken. A Kóser de finom receptje.

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »