A nagymama ünnepi receptje: marhahúsleves maceszgombóccal

“A mondás úgy tartja, minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Én ebből a szempontból is szerencsésnek mondhatom magam, mert az én sikereimhez immár öt fantasztikus nő járul hozzá.” Részlet a Rosenstein szakácskönyvből egy maceszgombócleves recepttel.

“Elsőként és legfőképpen a feleségem, Judit, vagyis a Mama. Nélküle a vendéglő elődjéül szolgáló Kürtös ételbárt, első önálló üzletemet sem tudtam volna megnyitni. Oroszlánrésze van abban, hogy mindent közösen, családként tudtunk elérni és családként tudunk összetartani. Aztán ott van a menyem, Timi, aki a fiam és egyben jobb kezem, Robi boldogságán keresztül az enyémhez is sokat tesz hozzá, és aki a családi vállalkozásból immár egyre finomabb süteményekkel és desszertkreációval veszi ki a részét.

A Rosenstein család (Fotó: PIXELTASTER / Pintér Árpád)

Mira, Luca és Hanna pedig a külön bejáratú gyémántjaim – az én kis unokáim, akik a szememben a család jövőjét testesítik meg, és akik egyszer talán majd a fiammal együtt folytatják tovább azt az utat, ami én megkezdtem.

Alább a nagymama ünnepi, pészahkor készített levesének receptjét adom közre, akkoriban máskor még nem ettünk maceszt. Ma viszont már a vendégek kívánságára bármikor elérhető nálunk.”

Rosenstein Tibor

Marhahúsleves maceszgombóccal

 (Fotó: PIXELTASTER / Pintér Árpád)

HOZZÁVALóK 4-5 FŐRE

A LEVESHEZ
•1 kg marhafartő
•2 db velőscsont
•25 dkg sárgarépa
•10 dkg petrezselyem gyökér
•10 dkg sampinyon gomba
•1 zellergumó
•1 karalábé
•1 cikk kelkáposzta
•1 zöldpaprika
•1 paradicsom
•1 fej vöröshagyma
•1 csokor petrezselyem
•2 gerezd fokhagyma
•10 db szemes bors
•só, reszelt szerecsendió, gyömbér
 
A MACESZHEZ
•10 dkg maceszdara
•6 dkg libazsír
•2 tojás
•só, bors, reszelt gyömbér
•kevés vágott petrezselyem
 
ELKÉSZÍTÉS
1. Mossuk meg és vágjuk ketté a húst, majd egy nagyobb fazékban, 2 liter vízzel tegyük fel főni. Ha felforrt, óvatosan szedjük le a habját. Tegyünk bele sót, egész borsot, reszelt szerecsendiót, gyömbért, és nagyon lassan, kis lángon főzzük a húst félpuhára. Adjuk hozzá a leveszöldséget és főzzük készre.
 
2. Míg fő a leves készítsük el a macesz tésztáját! Ehhez keverjük habosra a felolvasztott zsírt a tojásokkal, adjuk hozzá a sót, a borsot, a vágott petrezselymet, majd két evőkanál vízzel, és a maceszdarával együtt alaposan keverjük ki. Pihentessük legalább fél órát, majd vizes kézzel formáljunk belőle nagy diónyi gombócokat. A gombócokat lassú tűzön főzzük külön fazékban, 20 percig, lefedve, sós vízben.
 
3. Szűrjük át a levest egy finom szűrőn, a főtt húst és a zöldséget tegyük külön
tálba. A gombócokat tálaljuk a forró levesben.

A könyv kedvezménnyel megvásárolható magyar és angol nyelven is a Kossuth kiadó webáruházában!

 

 

Még több Kibic

A nagymama ünnepi receptje: marhahúsleves maceszgombóccal

2023.04.07.2 év ago
“A mondás úgy tartja, minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Én ebből a szempontból is szerencsésnek mondhatom magam, mert az én sikereimhez immár öt fantasztikus nő járul hozzá.” Részlet a Rosenstein szakácskönyvből egy maceszgombócleves recepttel.

Rosenstein szakácskönyv – Pesztós pisztráng

2015.02.04.10 év ago
Rosenstein Róbert szereti kivenni a részét egy étel elkészültének minden fázisából. “Sokszor végiggondolom egy-egy fogás tálalását, és amikor csak lehet, ehhez is igyekszem kreatívan hozzáállni.” Most a fiatalabbik Rosenstein pesztós pisztráng repectjét olvashatják.

Minden kóser, ami jó! – Sólet

2015.01.14.10 év ago
“Nem mindig tudtunk kóser módon étkezni – mint sok minden más, ez is a kor sajátossága volt. Talán ennek is tudható be, hogy az anyai nagyanyám azt a sajátos „védekező mechanizmust” találta ki és hagyta rám, ami így szól: Minden kóser, ami jó!” Részlet a Rosenstein szakácskönyvből egy sólet recepttel.

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »