
Tejfölös sütőtök krémleves sült zöldségszeletekkel
Néhány hónappal ezelőtt egy salátakísérlet folyamán találkoztam először a stájerek „zöld aranyával”, a tökmagolajjal, mely sokak szerint az olívaolajhoz hasonlóan igazi csodaszer. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.
A tökmagolaj kiváló minőségét mi sem igazolja jobban, mint hogy 1998 óta az Európai Unió által védett regionális márka. A stájerek büszkeségét hideg sajtolással készítik, ezért nem sérülnek, bomlanak le a benne található telítetlen zsírsavak és vitaminok. A tökmagolaj rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet, lassítja az érelmeszesedést, javítja az agyi keringést, valamint prosztata problémák megelőzésére is alkalmas. Mindemellett a stájer tökmagolaj kiválóan alkalmazható a szépség megőrzésére, regenerálja, tisztítja és antioxidáns tartalma miatt lassítja a bőr öregedését, gyorsítja a haj növekedését és megállítja a hajhullást.
Az alábbi recept elkészítésével hamisítatlan téli hangulatot varázsolhatunk otthonunkba, miközben a tökmagolaj jótékony hatásait is élvezhetjük.
Hozzávalók:
600 g sütőtökhús, héj nélkül
40 g vaj
60 g felkockázott mogyoróhagyma
1 összeaprított fokhagymagerezd
1/2 teáskanál Curry por
100 ml fehérbor
600 ml baromfi húsleves
200 ml tejszínhab
só, bors
őrölt szerecsendió
40 g Crème fraîche (tejföl)
2-3 evőkanál felvert tejszín
70 g meghámozott sárgarépa
70 g meghámozott zeller
1/2 póréhagyma
400 g növényi olaj
4 evőkanál felaprított tökmag
2 evőkanál tökmagolaj
Elkészítés:
A sütőtök húsát kockára vágjuk. A vajat megolvasztjuk egy fazékban, majd megpirítjuk rajta a mogyoróhagymát és a fokhagymát, de csak annyira, hogy ne színeződjön el. Hozzáadjuk a sütőtököt, meghintjük kevés Curry porral és meglocsoljuk fehérborral. Felöntjük a csirkelevessel és a tejszínnel, kicsit hagyjuk összefőni, közben sóval, borssal és őrölt szerecsendióval megízesítjük. Amint a sütőtök megpuhult, az egészet beleöntjük egy mixerbe és finom pürévé aprítjuk. Ezután egy apró szemű szűrőn átpasszírozzuk egy fazékba és még egyszer összefőzzük. A crème fraîche-t és a tejszínt a leveshez keverjük.
A sárgarépát és a zellert vékonyra szeleteljük (ha van, akkor szeletelő géppel). A póréhagymát először félbevágjuk, megmossuk és kb. 5 cm-es darabokra szeljük, majd apró csíkokra vágjuk. Felmelegítjük az olajat, amiben kisütjük a zöldségszeleteket. Miután lecsepegtettük őket egy konyharuhán, ízlés szerint megsózzuk.
A levest mélytányérban vagy a kivájt sütőtökben tálaljuk, az összeaprított tökmagot a tetejére hintjük, a közepét egy-két zöldségszállal és egy kevés tökmagolajjal díszítjük.
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!
