Anyukám sóletje recept

Anyukám receptje ez a tradicionális zsidó étel, sertés és tejes étel mentes, de nincs benne a hagyományos kugel. A füstölt libamellet lehet egyébként füstölt pulykacombbal is helyettesíteni.

 
sólet

 

hozzávalók / 8 adaghoz

50 dkg fehérbab

25 dkg gersli
2 db füstölt libamell (1-2 db)
40 dkg marhafelsál
2 közepes db vöröshagyma
3 ek fűszerpaprika
2 kávéskanál só, bors ízlés szerint
1 kávéskanál szódabikarbóna
3 gerezd fokhagyma
 
elkészítés

A babot éjszakára beáztatjuk annyi vízbe, amennyi kb 5 ujjnyival ellepi, és hozzákeverjük a szódabikarbónát.

A füstölt libamellből serpenyőben kiolvasztjuk a zsírt, majd félretesszük, a zsírban pedig megpároljuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és ha már puha, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a paprikát, majd alaposan elkeverjük.
Előmelegítjük a sütőt. A babot leszűrjük. Egy nagy fedeles, lehetőleg öntöttvas vagy kerámia edénybe helyezzük a húsokat, rászórjuk a babot és a gerslit, és meglocsoljuk a hagymás, paprikás zsírral. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb 2 ujjnyira ellepje, majd lefedjük, és betesszük a sütőbe.
Attól függően, hogy mennyi ideig áztattuk a babot, min 2, de max 5 óra alatt készre kell, hogy főjön. Akkor jó, ha kicsit szószos, de nem leves, úgyhogy akár menet közben önthetünk még alá vizet.

sütési hőfok: 180°C

sütési mód: alul-felül sütéssel 

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »