A mi izraeli konyhánk: perzsa maceszgombóc
A kuftaot gondi, vagyis a perzsa maceszgombóc nagyjából olyan, mintha a perzsa gombóc találkozna az askenázi tyúkhúslevessel. A gombócok csicseriborsó lisztből készülnek, tehát ezúttal még a lisztérzékenyeknek is fogyasztható ételt készített az izraelikonyha.blogspot.hu.
A nem jól sikerült gondi rendszerint kemény, sűrű, kellemetlen az evése, ezért a lágy, levegős gondi a perzsa zsidóknál hagyományosan a jó szakács ismérve, és egyben kritériuma.
Hozzávalók (40 gombóchoz):
1/2 kg darált csirkemell
3/4 csésze pirított csicseriborsó liszt
2-1 tojás
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1 csésze rukkola (vagy spenót, vagy zöldhagyma), apróra vágva
1/2 csésze apróra vágott zöldhagyma
1/4 teáskanál őrölt kurkuma
6 zúzott kardamom hüvely
1/4 teáskanál zúzott köménymag
1/2 teáskanál frissen őrölt fehér bors
tengeri só
körülbelül 3 liter finom húsleves (a gombócok főzéséhez)
Elkészítés:
Egységes péppé gyúrjuk a hozzávalókat. A levest enyhe forrásig melegítjük. Nedves kézzel egyforma gombócokat formálunk, és óvatosan a levesbe tesszük. Lefedjük, és körülbelül 30 percig alacsony lángon főzzük. A kesernyés rukkola lecserélhető azonos mennyiségű apróra vágott zöldhagymával.
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!