A mi izraeli konyhánk: perzsa maceszgombóc

A kuftaot gondi, vagyis a perzsa maceszgombóc nagyjából olyan, mintha a perzsa gombóc találkozna az askenázi tyúkhúslevessel. A gombócok csicseriborsó lisztből készülnek, tehát ezúttal még a lisztérzékenyeknek is fogyasztható ételt készített az izraelikonyha.blogspot.hu.

A nem jól sikerült gondi rendszerint kemény, sűrű, kellemetlen az evése, ezért a lágy, levegős gondi a perzsa zsidóknál hagyományosan a jó szakács ismérve, és egyben kritériuma.

Gombócleves

Hozzávalók (40 gombóchoz):
 
1/2 kg darált csirkemell
3/4 csésze pirított csicseriborsó liszt
2-1 tojás
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1 csésze rukkola (vagy spenót, vagy zöldhagyma), apróra vágva
1/2 csésze apróra vágott zöldhagyma
1/4 teáskanál őrölt kurkuma
6 zúzott kardamom hüvely
1/4 teáskanál zúzott köménymag
1/2 teáskanál frissen őrölt fehér bors
tengeri só
körülbelül 3 liter finom húsleves (a gombócok főzéséhez)
 
Elkészítés:
 
Egységes péppé gyúrjuk a hozzávalókat. A levest enyhe forrásig melegítjük. Nedves kézzel egyforma gombócokat formálunk, és óvatosan a levesbe tesszük. Lefedjük, és körülbelül 30 percig alacsony lángon főzzük. A kesernyés rukkola lecserélhető azonos mennyiségű apróra vágott zöldhagymával.

Még több Kibic

Reggeli a Gólemben: Kohn-szendvics és a kihagyhatatlan shakshuka

2023.07.04.2 év ago
A következő két hétben, egyelőre csak tesztjelleggel reggelizni is lehet a Gólem Központban.

Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

2021.11.28.3 év ago
A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Mi a macesz?

2021.03.28.4 év ago
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »