A mi izraeli konyhánk: datolyás tekercs

Ezúttal az Izraelben méltán népszerű datolya játssza a főszerepet az izraelikonyha.blogspot.hu heti receptjében. A datolyás tekercs kiválóan illik délutáni kávé vagy tea mellé, ráadásául több napig is eláll.

Minden házban megtalálhatóak azok a finom kis sütemények, amelyek legalább egy hétig elállnak a teáskanna vagy a kávéfőző környékén. Ez alkalommal következzen egy egyszerű és finom recept: az Izraelben méltán népszerű datolyával, helyesebben datolyakrémmel töltött rolád, amit én nagyon gyakran majszolgatok a délutáni kávém mellé.

Datolyás tekercs

Hozzávalók:
2,5 pohár liszt
2 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál fahéj
1 evőkanál cukor
csipet só
200 g lágy vaj
1 doboz 27%-os tejföl

A töltelékhez:
Datolya-krém
(Ha nem kapható, elkészíthető, pl. így:
150g datolya /Medjool fajta/
1/2 pohár datolyaméz /datolya, cukor, víz/
1 evőkanál kókusz- vagy repceolaj)

Tálaláshoz:
porcukor

Elkészítés:
Az összes tésztához valót beletesszük egy tálba, és egységes masszává keverjük. Labdává formázzuk, és folpackba csomagolva laposra nyomjuk, aztán legalább egy órára, vagy akár egész éjszakára hűtőbe tesszük. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A hideg tésztát két részre osztjuk. Lisztezett felületen mindkét részt körülbelül 3 centi vastag téglalap formára nyújtjuk.

A tésztát egyenletes vastagságban megkenjük a datolyakrémmel, aztán roláddá tekerjük. Egy éles késsel kis réseket vágunk a tésztába, beletesszük a tepsibe, és ugyanezt elvégezzük a másik tésztával is. 25-30 perc alatt aranylóra sütjük. Hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletekre vágnánk. Meghintjük porcukorral.

A sütemény zárt tárolóban több napig is eláll.

Még több Kibic

Reggeli a Gólemben: Kohn-szendvics és a kihagyhatatlan shakshuka

2023.07.04.1 év ago
A következő két hétben, egyelőre csak tesztjelleggel reggelizni is lehet a Gólem Központban.

Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

2021.11.28.3 év ago
A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Mi a macesz?

2021.03.28.4 év ago
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »