A feta sajt és a koktélparadicsom közötti tökéletes kapcsolat jóvoltából az izraelikonyha.blogspot.hu e heti receptje simán versenyezhet a „klasszikus tésztasaláta” címért. Csak arra kell figyelni, hogy a „nedves” extrák, illetve a ropigós kiegészítők mikor kerüljenek a salátába.
Néhány általános jótanács a tésztasalátákhoz:
Forrásban lévő sós vízben „al dente”-re főzzük a tésztát. A főzés végén leszűrjük, kevés olajat adunk hozzá, és összekeverjük, hogy a tészta ne ragadjon össze. A szószt akkor adjuk hozzá mikor a tészta még kicsit meleg, hogy jól magába szívja az ízeket. A legtöbb tésztasalátához mártást adunk, hogy lédús legyen és kiegyensúlyozott módon kösse össze az alkotóelemeket.
Az olyan „nedves” extrákat, mint az olajbogyó, sajt vagy pirított zöldségek, általában a szósszal adjuk hozzá a tésztához, hogy a szósz kicsit átvegyen az ízükből. Néha csak a felszolgálásnál szórjuk meg velük, hogy megőrizzék frissességüket. A ropogós kiegészítőket csak a tálalás előtt adjuk hozzá a tésztához, különben felszívnák a nedvességet és elveszítenék varázsukat. A fűszernövényekből a mártásba is teszünk, és tálaláskor is szórunk a tésztára, hogy az ízük is felszívódjon, másrészt friss színükkel gazdagítsák az étkezést.
500 g rövid tészta
1 kosárka koktélparadicsom, félbevágva
Só és őrölt fekete bors
3 gerezd fokhagyma, félbevágva
4 szál kakukkfű
3 evőkanál olívaolaj
200 g feta sajt kockára vágva
1/2 pohárnyi apróra vágott kalamata olajbogyó
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál szárított paradicsom pürét
2 evőkanál aromás ecet (bor, sherry, balzsamecet vagy paradicsom ecet)
1 evőkanál méz
180 fokra előmelegítjük a sütőt. Forrásban lévő sós vízben „al dente”-re főzzük a tésztát, leszűrjük, és egy tálba tesszük. A szósz hozzávalóit összekeverjük egy másik tálban, hozzáadjuk a tésztát, és ismét összekeverjük. A félbevágott koktélparadicsomokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük, megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a fokhagymát, a kakukkfűt és az olívaolajat.
30-40 percig sütjük, amíg a paradicsom szép aranyló nem lesz. Lehűtjük. A tésztához öntjük a paradicsomot a kakukkfűvel és a fokhagymával, összekeverjük, és az egészet megszórjuk feta sajttal és olajbogyóval. Szobahőmérsékleten tálaljuk.