Közösségi vacsora a szolidaritás jegyében
Az idei, nyolcadik Judafesten vasárnap este 150 Down-szindrómás fiatalt látott vendégül egy vacsorára a fesztivál és annak díszvendége, Lengyelország képviselője. A lengyel és az izraeli nagykövet, valamint Heisler András, a Mazsihisz elnöke műanyag tányérokkal egyensúlyozva szervírozta a lengyel ételkülönlegességet. Az esttel a szervezők más, nem zsidó társadalmi csoportokkal vállalt szolidaritásnak szeretnének hangot adni.
A Kazinczy utcai gasztro-színpad előtt egy nagyjából 100 méter hosszú, megterített asztalnál a Zene nélkül mit érek én és az Ez itt az én hazám dallamait hallgatva várták a meghívottak az ígért fogásokat, találgatták, vajon mit kapnak piros tányérjaikba. Verő Tamás, a Frankel utcai zsinagóga rabbija tovább fokozva a várakozást, a nagy hőség ellen egy esőcsináló tapsjátékkal próbálta lekötni a fiatalokat, miközben Borgula András, a Gólem színház vezetője, a Judafest egyik ötletgazdája és több tucatnyi önkéntes tányérokba porciózta a vacsorát. Az előétel egy rakott krumpliszerű lengyel specialitás volt, ún. krumpli kugli, tetején tejföllel, majd virsli következett és almás sütemény. Mindez a lengyel gasztroguru, Malka Kafka receptje alapján készült el, aki maga is részt vett a fesztiválon és az esti vacsorán, a megvalósításban pedig a Kőleves étterem, a Carmel és a Kóser Piac segített. „Lengyelországban azt szokták mondani, hogy a szívhez a gyomron át vezet az út. Hát majd jól tartalak Titeket, hogy a szívetekbe zárjatok”, mondta a vacsorán Malka Kafka.
A Judafest az utóbbi években minden alkalommal vendégül lát egy fontos társadalmi csoportot, ezzel is kifejezve azt, hogy a zsidó közösség szívesen vállal szolidaritást, más, nem zsidó csoportokkal. Két éve a dunai gáton dolgozókat vendégelte meg, tavaly a nagycsaládosok kaptak kóser vacsorát, idén pedig 150 Down szindrómával élőt és a Frankel zsinagóga közösségének 50 tagját látták vendégül. A vacsorát a lengyel nagykövetség finanszírozta.
A lengyel nagykövet, Roman Kowalski a vacsora előtt azt mondta, zsidó kultúra nélkül nincs lengyel identitás és reméli, a lengyel kultúra is szerves részét képezi majd a magyar és a zsidó kultúrának is. Heisler András, a Mazsihisz elnöke örült, hogy itt lehet, míg Ilan Mor, az izraeli nagykövet mivel nem akarta továbbhúzni az időt, csak jó étvágyat kívánt, előbb magyarul, majd héberül.
Aztán a két nagykövet és a legnagyobb zsidó szervezet vezetője tányérokat vettek a kezükbe és elindultak a hosszú asztal mentén. Megilletődöttség helyett sokan tapsoltak örömükben, amikor megkapták a vacsorát, bár szinte mindenkinek újdonság volt a lengyel krumplis étel, nem beszélve a nem hétköznapi „felszolgálókról”, akik egyébként jól teljesítettek. Heisler András a második körre már annyira belejött a szervírozásba, hogy egyszerre négy tányért is elbírt, Ilan Mor pedig viccesen megjegyezte, a pincérkedés lesz a következő szakmája. Az persze, hogy a jelenlévők közül mindenki minél előbb vacsorához jutott, leginkább az önkénteseknek és a támogatóknak volt köszönhető. Az Élet menete és a Judafest aktivistái, illetve a Lengyel Intézet néhány tagja is segített az ételosztásban.
A 150 Down-szindrómás fiatalt a Sorstárs Alapítvány segítségével hívták meg a különleges eseményre. Jóval többen szerettek volna részt venni a vacsorán, de a Kazinczy utca hossza, ahogyan a faasztalé is, véges. Balázs a XV. kerületből érkezett, és egy Dés László-dallal készült az esményre. A 19 éves Áginak az almás süti ízlett a legjobban, kettőt is kapott belőle, majd boldogan készített szelfit a két nagykövettel. A Frankel zsinagóga ötven önkéntese is részt vett az esten. A jó hangulatú, éneklős, beszélgetős vacsora végén filctollakat osztottak és a terítő alatti celofán papíron örökíthette meg mindenki az élményeit.
A Malka Kafka által megálmodott lengyel menüt pedig bárki megkóstolhatja egész héten a Kőleves étteremben, itt pedig közzétesszük a lengyel specialitás receptjét.
KRUMPLI KUGLI (6-8 adag)
Hozzávalók:
• 2 kg krumpli
• 2 tojás
• 2 nagy hagyma
• 15 dkg füstölt hús
• 2 kanál búzaliszt
• 2 kanál burgonyaliszt
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 teáskanál só,
• 0,5 teáskanál feketebors
• 1,5 teáskanál majoránna
• 0,5 teáskanál erős paprika
• 4 kanál olaj
• vaj a sütőforma kikenéséhez
• sűrű tejföl 18-20%
A krumplikat és egy szem hagymát nagy szemű reszelőn lereszeljük. Leöntünk kicsit a keletkezett léből. Hozzáadjuk a felvert tojást és a fűszereket. A másik szem hagymát kis kockákra vágjuk és megpirítjuk olajon, a végén hozzáadjuk a fokhagymát és még egy kicsit pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a masszához, jól összekeverjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokon. Az edényt kivajazzuk, beleöntjük a burgonyamasszát. Körülbelül másfél–két órát sütjük. Az első nap a kugli kicsit puha, a második nap már szépen szeletelhető. Felmelegítve, sűrű tejföllel tálaljuk.
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!
