Saksuka az egyik legjellemzőbb izraeli eledel. A kicsit a ratatouille-hoz vagy a lecsóhoz hasonlító, tuniszi eredetű étel, alacsony lángon paprikával, paradicsommal és hagymával főtt tojásból készül. Izraelbe az Észak-Afrikából (Marokkó, Tunézia, Algéria, Líbia) bevándorló zsidók hozták, és hamar nagyon népszerű élelmiszerré vált. E heti receptünk az izraelkonyha.blogspot.hu jóvoltából.
Az étel alapja állandó: paradicsom, olívaolaj és tojás, de elkészítése országonként kissé változik. A hagyományos és legismertebb változatában, melyet sok izraeli munkásétkezdében szolgálnak fel, a tojássárgája – mint a tükörtojásban – egészben marad. Egy másik változatban a rántottához hasonlóan a tojást összekeverik.
Izraelben a két legelterjedtebb változat a paradicsom, fokhagyma és fűszer alapú tripoli, valamint az ennek az alapnak hagymával bővített, tunéziai változata. Természetesen az izraeli éttermek rengeteg más változatot is készítenek, mint például a feta sajttal és fűszernövényekkel gazdagított balkáni saksuka, vagy a spenótos saksuka.
Izraelben a saksukát reggelire, vagy vacsorára fogyasztják. Sok kenyérrel szokás enni, szeretik vele mártogatni a tojást és a mártást. Általában abban a tepsiben tálalják, melyben készült, sok helyen 1-2 személyes kis serpenyőket használnak.
Íme egy spenótos saksuka recept, melyet pofonegyszerű elkészíteni.
Mártáshoz valók:
2 pohárnyi kockára vágott paradicsom
Olívaolaj
1 kockákra vágott pirospaprika
1/2 hagyma felaprítva
3 gerezd fokhagyma, felaprítva
1 csípős paprika, karikákra vágva
Víz, só, bors
Saksukához valók:
250 g zsenge spenótlevél
1 köteg ricotta fresca
8 tojás
Elkészítés:
Olívaolajat melegítünk egy olyan tepsiben, melyet a sütőbe lehet tenni. Megpirítjuk a zöldségeket annyira, hogy ne barnuljanak meg. Hozzáadjuk a paradicsomot és egy pohár vizet, majd sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, és tíz percig főzzük. Beletesszük a spenót leveleket, a tojást és kis darabkákban a ricotta sajtot. 220 fokra előmelegített sütőben öt percig sütjük. A tepsiben tálaljuk.