Sütőben sült póréhagyma és gomba fasirt, valamint egyéb sütnivalók Peszahra

Persze egész évben, bármikor készíthetünk zöldség fasírtot és pogácsát, de Peszahkor valahogy élvezetesebb ilyesmit fogyasztani. Ezennel meghívlak titeket, hogy kipróbáljatok három receptet, melyekkel bizonyíthatjátok magatoknak a fenti állítás helyességét! E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.

Sütőben sült póréhagyma és gomba fasírt, karfiol és brokkoli fasírt, valamint krumlis édesburgonyás pogácsa, vagy “palacsinta?” (levivot).

Póréhagyma és gomba fasírt (pogácsa)

Hozzávalók (5-6 fasírt):

1 póréhagyma

1 nagy hagyma

1/2 csomag gomba

kevés olaj a sütéshez

1 evőkanál maceszliszt

1/4 kiskanál szétzúzott fokhagyma

1 tojás

1 tojás sárgája

fekete bors

Elkészítés:

170 fokra melegítjük a sütőt. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit. A póréhagymát, a hagymát és a gombát vékony és rövid csíkokra vágjuk. Minden zöldséget külön külön kicsit puhára sütünk. A zöldségeket egy szűrőedénybe helyezzük és kinyomkodjuk belőlük a folyadékot, aztán körülbelül 10 percig hagyjuk, hogy tovább csöpögjön a felesleges nedvesség. A zöldségekhez adjuk a maceszlisztet, a tojást, tojássárgáját valamint a fűszereket, és az egészet összekeverjük. A keverékből kis köröket helyezünk a tepsire, majd körülbelül 10 percig sütjük, amíg a pogácsák megbarnulnak.

Karfiol és brokkoli fasírt (pogácsa) joghurtos mártással

Hozzávalók:

2 egész pászka

kevés olaj sütéshez

15 karfiol és brokkoli

100 gramm (valamivel kevesebb, mint 1 csésze) maceszliszt

2 tojás

fekete bors

A joghurt mártáshoz

200 ml joghurt

6-5 bazsalikom

1 evőkanál friss citromlé

1 evőkanál olívaolaj

fekete bors

Elkészítés:

Először elkészítjük a mártást: Felaprítjuk a bazsalikomot, és egységes keverékké dolgozzuk a mártás többi összetevőjével. A pászkát durva morzsává törjük. A karfiolt és a brokkolit külön külön kicsit puhára sütjük. Bevonjuk a karfiolt és a brokkolit: a maceszlisztbe mártjuk őket, majd a tojásba, és végül a macesz-morzsába. Körülbelül két percig olajban sütjük, amíg aranyló nem lesz. A mártással tálaljuk.

Gyömbéres burgonya és édesburgonya fasírt (pogácsa)

Hozzávalók (6-5 pogácsához):

2 közepes burgonya

1 közepes édes burgonya

kb. 1×1 cm-es gyömbér kocka finomra reszelve

1 1/2 evőkanál maceszliszt

1 tojás

1/2 kiskanál római kömény

1/2 kiskanál só

1/2 kiskanál fekete bors

2 evőkanál olaj a sütéshez

Elkészítés

Durva reszelővel (mit is csinálhatnánk?) durvára reszeljük a burgonyát és az édesburgonyát. Egy szűrőedénybe helyezzük a reszeléket és kinyomkodjuk belőle a folyadékot, aztán körülbelül 10 percig hagyjuk, hogy lecsöpögjön a felesleges nedvesség. A burgonyához adjuk a gyömbért, maceszlisztet, tojást és fűszereket, majd összekeverjük. Egy tepsiben olajat melegítünk, kis körökként belehelyezzük a keveréket. Mindkét oldalán körülbelül 5 percig sütjük, amíg a pogácsák megbarnulnak.

Tipp: Maceszliszt nélkül is el lehet készíteni a pogácsákat.

(receptek és fotók: xnet)

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »