“Ez igazán a saját ételünk, máshol még nem találkoztam vele”, olvasható a recept elején, tovább az is, hogy elengedhetetlen, hogy a receptet pontosan betartsuk, különben nem fog sikerülni. Hát tegyünk így, és próbáljuk ki a maceszgombóc édes változatát Rosensteinék ajánlása alapján.
HA SZERETNÉNEK SZEMÉLYESEN IS TALÁLKOZNI A KÉT NAGYSZERŰ VENDÉGLÁTÓSSAL, AKKOR JÖJJENEK EL A BÁLINT HÁZBA MÁRCIUS 5-ÉN, 18 ÓRAKOR, AHOL HIDAS JUDIT, A KIBIC FŐSZERKESZTŐJE BESZÉLGET MAJD VELÜK.
És akkor lássuk a receptet.
ÉDES MACESZGOMBÓC
HOZZÁVALÓK 5-6 főre
•20 dkg maceszdara
•10 dkg libazsír
•4 tojás egészben
•só
•reszelt citromhéj (ízlés szerint)
•1 kk. vaníliás cukor
•10 dkg aszalt szilva
• 4 ek. víz
•10 dkg kristálycukor
•őrölt dió és méz (ízlés szerint)
•2 dl olaj vagy vaj
ELKÉSZÍTÉS
1. Keverjük el a libazsírt a tojással, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, ízlés szerint sót és reszelt citromhéjat. Öntsük hozzá a maceszdarát, és készítsünk belőle egységes masszát, pihentessük fél órán át.
2. Formáljunk belőle gombócokat és mindegyik közepébe tegyünk 1-1 aszalt szilvát. Forrásban lévő sós vízben főzzük kb. 20 percig, míg a gombócok szép nagyra nem nőnek. Mielőtt levennénk a tűzről, adjuk hozzá a kristálycukrot és még egyet főzzünk rajta. Tálalásig hagyjuk állni ebben a vízben.
3. Szórjuk meg a gombócok tetejét bőségesen darált dióval, és ízlés szerint csorgassunk rá mézet.
A könyv kedvezménnyel megvásárolható magyar és angol nyelven is a Kossuth kiadó webáruházában!