Rosenstein szakácskönyv: édes maceszgombóc

“Ez igazán a saját ételünk, máshol még nem találkoztam vele”, olvasható a recept elején, tovább az is, hogy elengedhetetlen, hogy a receptet pontosan betartsuk, különben nem fog sikerülni. Hát tegyünk így, és próbáljuk ki a maceszgombóc édes változatát Rosensteinék ajánlása alapján.

HA SZERETNÉNEK SZEMÉLYESEN IS TALÁLKOZNI A KÉT NAGYSZERŰ VENDÉGLÁTÓSSAL, AKKOR JÖJJENEK EL A BÁLINT HÁZBA MÁRCIUS 5-ÉN, 18 ÓRAKOR, AHOL HIDAS JUDIT, A KIBIC FŐSZERKESZTŐJE BESZÉLGET MAJD VELÜK.

És akkor lássuk a receptet.

ÉDES MACESZGOMBÓC

Fotó: PIXELTASTER / Pintér Árpád

HOZZÁVALÓK 5-6 főre

•20 dkg maceszdara

•10 dkg libazsír

•4 tojás egészben

•só

•reszelt citromhéj (ízlés szerint)

•1 kk. vaníliás cukor

•10 dkg aszalt szilva

• 4 ek. víz

•10 dkg kristálycukor

•őrölt dió és méz (ízlés szerint)

•2 dl olaj vagy vaj

ELKÉSZÍTÉS

1. Keverjük el a libazsírt a tojással, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, ízlés szerint sót és reszelt citromhéjat. Öntsük hozzá a maceszdarát, és készítsünk belőle egységes masszát, pihentessük fél órán át.

2. Formáljunk belőle gombócokat és mindegyik közepébe tegyünk 1-1 aszalt szilvát. Forrásban lévő sós vízben főzzük kb. 20 percig, míg a gombócok szép nagyra nem nőnek. Mielőtt levennénk a tűzről, adjuk hozzá a kristálycukrot és még egyet főzzünk rajta. Tálalásig hagyjuk állni ebben a vízben.

3. Szórjuk meg a gombócok tetejét bőségesen darált dióval, és ízlés szerint csorgassunk rá mézet.

A könyv kedvezménnyel megvásárolható magyar és angol nyelven is a Kossuth kiadó webáruházában!

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »