A főzés tíz parancsolatja: 8. Egyél egészségesen! – zöldséges fasírt

“Sose értettem az egészségmániásokat. Miért kell arra tudományos bizonyíték, hogy jobb egy pagonyban sétálni, mint állandóan otthon punnyadni? Miért az országos kampány, orvosi fenyegetés, nyilvános megbélyegzés és a szabad emberek közösségéből való kitiltás ahhoz, hogy rávezessék a bagósokat arra a fölismerésre, hogy egészségesebb a hegyi levegő, mint az agyonfüstölt tüdő és szoba?” Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből egy zöldséges fasírt recepttel.

“Miért van szükség legalább két meszecsüszeti egyetem három Nobel díjasának a becsületszavára ahhoz, hogy rájöjjünk, ha torkos lurkóink folyton csipszet zabálnak, kólát szlopálnak, literszám locsolják a kecsapot mindenre, ami a tányérjukra kerül (és most ne firtassuk, hogy mi kerül a tányérjukra), valamint étkezés után csakúgy, mint két étkezés között mindenféle művi édességgel tömik magukat, akkor előbb-utóbb kissé piknikussá válnak?

Bár sose beszéltünk erről, anyám is így gondolhatta, mert nem volt szokása, hogy evidenciákon rágódjon. Egyszerűen csak tartotta magát néhány magától értetődő elvhez. Pédálul igyekezett sokat mozogni. Bár kamaszkorától a legváltozatosabb és legveszedelmesebb betegségekkel küszködött (ennek hajmeresző történetét részlegesen ő maga írta meg 88 évesen Orvosaim című dolgozatában), szintén kamaszkorától egészen a haláláig rendszeresen tornázott. Először sportszerűen a VII-es Ifiknél (ez a VII-ik kerületi Szociáldemokrata Párt ifjúsági szervezete volt, valójában illegális kommunista sejt, ahol az edzések – többek között – hétvégi túrák keretében és politikai fejtágítókkal, vitákkal kombinálva folytak), aztán csak úgy magában, otthon, végül pedig – az utóbbi években – varázskezű gyógytornászának, Bártfai Katinak kazettára vett utasításait hajtotta végre egy túlbuzgó tanuló pedantériájával. De nyugdíjasként amúgy is úszott, sétált, kutyát sétáltatott és egyáltalán, annyit tevékenykedett, hogy már a hallatán is elfáradt az ember.

Ami pedig a kosztot illeti, olyan konyhát vitt, amire egy élelmesebb gasztroblogger sikeres reformdiétát bazírozhatna. De nem azért, mert meg akart felelni betegesen egészségmániás korunk elvárásainak, hanem mert ezt diktálta a józan esze és a még józanabb ízlése. Arról már volt szó, hogy zsír helyett az olajat preferálta. A húsokról meg a mócsingot levágta, rántani alig rántott, csak néha a gyerekek kedvéért. A húslevest lehűtötte, majd a rádermedt zsírréteget szépen leszedte, a rántása vékony volt, könnyű, de egyébként se volt mániája, hogy mindent berántson, a zöldségeket, főzelékféleket gyakran csak olívaolajon, kis hagymával és/vagy fokhagymával és a megfelelő fűszerekkel megpirította. Csoda, hogy hat gyerek és tucatnyi halálos betegség után is szálfaegyenes, karcsú és fürge maradt?”

 

Zöldséges fasírt

Ezt a Sanyinak találtam ki. Pedig hogy imádta a húst…! Erre fogja magát, és vegetáriánus lesz. És milyen következetesen tartja a kis szaros!

Hozzávalók

tetszés szerinti zöldségek: pl. 2 szár sárgarépa, 1 fehérrépa, egy kis fej zeller • ½ fej hagyma (vagy egy egészen kicsi egész) és/vagy 1 gerezd fokhagyma • 1 tojás • zsemlemorzsa (amennyit felvesz) • só, bors, esetleg szerecsendió, római kömény, ki mit szeret • fűszerek, pl. bazsalikom, kakukkfű, majoránna; de lehet keletiesre venni: curry, gyömbérpor, szerecsendió és/vagy kurkuma…

Elkészítés

Összevagdalom, majd megturmixolom a zöldségeket. Sóval, borssal, tojással, zsemlemorzsával és a fűszerekkel összedolgozom, fél órát állni hagyom, hogy a zsemlemorzsa magába szívja a nedvességet (ez azért kell, hogy ne essen szét), aztán vizes kézzel pogácsákat formálok belőle, amiket még meghengergetek zsemlemorzsában. Kevés olajon és nagyon kis lángon mindkét oldalát pirosra sütöm.

 

Dés Mihály: 77 pesti recept, gasztronómiai anyaregény
Kiadó: CORVINA KIADÓ KFT
Oldalak száma: 216
ISBN: 9789631361988
Kiadás éve: 2014
Illusztráció: DÉS MARCI RAJZAIVAL

Kapcsolódó cikkek

A főzés tíz parancsolatja: 10. Ismerd fel a korlátaidat! – Vaníliás kifli

2014.12.18.10 év ago
„Egyetlen szakács se tud mindent a szakmájáról. Sajnos ebben az anyám se volt kivétel, pedig tőle nem ezt vártuk. Meglepő módon abban nem volt jó, amit nem szeretett, illetve nem ismert, nem ismerhetett, de mentségére legyen mondva, hogy nem is próbálkozott velük. Ami nem ment, azt nem erőltette, mint mostanság sok nagyravágyó háziasszony…” Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből plusz egy vaníliás kifli recept.

A főzés tíz parancsolatja: 9. Add el, amit főztél! – Sült liba és kacsa

2014.12.11.10 év ago
“Adva van tehát egy ripsz-ropsz elkészített, egyedi, egészséges és mindezek ellenére isteni kaja, de túlkínálattól roskadozó korunkban ez még nem elég ok arra, hogy népszerű is legyen. Igenám, de anyám piárban is zseniális volt, és bizonyára más lett volna a gyerekkorunk,[…] ha ezen képességét nem a világforradalom agyament eszméjének szolgálatában, hanem mondjuk a nemzetközi kereskedelemben kamatoztatja.” Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből és egy sült liba és kacsa recept.

A főzés tíz parancsolatja: 7. Ne vacakolj – Töltött paprika

2014.11.27.10 év ago
Anyám egyik legnagyobb kunsztja az volt, hogy fél óra alatt be tudott indítani egy háromfogásos ebédet, ha beállított hozzá váratlanul az ember, akár többedmagával is. A lényeg, hogy akármi is volt az az étel, a lehető legfinomabb legyen, és a lehető legkisebb faksznival készüljön el. Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből és egy töltött paprika recept.

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »