77 pesti recept: Gasztronómiai Szentháromság
„Az én anyám konyhai ars poeticája egy Szentháromságra és egy Tízparancsolatra oszlik. Ezt nem ő állította, hanem én mondom. E gasztronómiai Szentháromság dialektikus elemei – tézis, antitézis, protézis – a hagyomány, a modernség és a kreativitás.” Az újévtől Dés Mihály 77 pesti recept című könyvéből adunk közre recepteket egy-egy történet kíséretében.
„Lehet, hogy volt ok–okozati kapcsolat anyám sokoldalú, energikus és hatékony egyénisége meg a csodálatos főztje között (bár ismerek én olyan kimondotan színes, magával ragadó figurát, aki még egy filteres teát is képes elrontani), de végül is nem a személyisége, hanem a szakács szaktudása miatt gyűltünk itt össze. Igenám, de az ars culinaria nem egyszerűen remek receptek sorozata, hanem – akárcsak minden művészet – egy valóban egyéni látásmód, egy különleges poétika (ma persze azt mondanák, hogy filozófia, de az egy ökörség, a filozófia egészen más dolog, azt hagyjuk meg a cégvezetőknek és az életmód-tanácsadóknak) gyakorlatba való átvitele. Éppen ezért, ahhoz hogy anyám recpetjeit méltó módon el lehesssen készíteni, tovább lehessen fejleszteni, más ételekre is alkalmazni, előbb ezt a nagyon is gyakorlatias látásmódot, hozzáállást szükséges megismerni.
Címszavakba foglalva, az én anyám konyhai ars poeticája egy Szentháromságra és egy Tízparancsolatra oszlik. Ezt nem ő állította, hanem én mondom. E gasztronómiai Szentháromság dialektikus elemei – tézis, antitézis, protézis – a hagyomány, a modernség és a kreativitás. Ez úgy értendő, hogy nem a Marci fiamhoz hasonló, intuitív, improvizatív szakácsok közé tartozott, hanem nagyon is komolyan vette a már jól bevált recepteket, de ezeket aztán legválogatottabb technológiák leleményes, sőt, egyenesen vakmerő felhasználásával készítette el, aztán pedig igazított még rajtuk egy kicsit a maga, illetve az unokái szája íze szerint. Például a komolyabb helyeken hadititoknak vagy nemzeti relikviának számító leveles tésztájába eredetileg 25 deka liszt volt előírva, de ő fölvitte 35-re, mert rájött, hogy különben „túl zsíros…”. Akadt jónéhány főztje, amit sehol máshol nem ettem, ám azok se a fantáziájának szülöttei voltak, hanem módosított átvételek, gasztroszinkretizmus, viszont még a legközönségesebb tökfőzelékének, rizseshúsának, zöldborsólevesének vagy piskótájának is volt valami csak az ő konyhájára jellemző íze, ami szinte minden főztjét etalonná, utolérhetetlen referenciává változtatta. Ez azért történhetett meg, mert tartotta magát néhány bölcs elvhez és praktikához, amelyeket én a következő tízparancsolatra fordítottam le, és amelynek betartását mindenkinek, aki jót akar (enni), biblikus komorsággal ajánlok.”
Dés Mihály: 77 pesti recept, gasztronómiai anyaregény
Kiadó: CORVINA KIADÓ KFT
Oldalak száma: 216
ISBN: 9789631361988
Kiadás éve: 2014
Illusztráció: DÉS MARCI RAJZAIVAL
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!