A fokhagymáról már tudjuk, hogy a cékla és a nagy halak mellett a legnagyobb sábeszi örömök közé tartozik. A házi Mesgiach szerint, a Talmud által itt említett növények mindannyian afrodiziákumok… hát , ha a Mesgiach mondja. A Kóser de finom e heti receptje.
Mivel tehetjük élvezetessé a sábátot? Ráv Júdam szerint a szombat igazi élvezetét a főtt cékla , nagy halak és több fej fokhagyma adja.
Bár én nagyon szeretem a fokhagymát és amibe lehet teszek is, de az íze és az illata azért néha túl erős, nyers, átveszi az irányítást a többi íz felett. Chájá ezért szokta megsütni, így sokkal lágyabb lesz az ízhatás.
Én a savanyításnak vagyok nagy híve. A savanyú uborkafogyasztás általában drasztikusan megnő azon a területen ahol éppen tartózkodom.
Befőzni, savanyítani nagymamától tanultam. Bár ha jobban belegondolok, a főzés szeretetét és millió konyhai trükköt is tőle tanultam. Nagymama nagyon szeret főzni és sütni, és nagyon jól is csinálja. Kiskoromban, sok időt töltöttem vele és mindig együtt beszéltük meg, hogy mit főzzünk. Ha pedig esett az eső, elővettünk egy új receptet és sütöttünk valami finomat. Nyáron és ősszel meg befőztünk, amit én régebben gyorsan meguntam, és inkább hintázni mentem, így ő egyedül maradt 10 kiló cseresznyével…
Még mindig közösen beszéljük meg, hogy mi készüljön egy-egy ünnepre, amikor összejön a család. A főzést már én vállalom, de sütni, sokszor szoktunk közösen. Ha tudja, hogy éppen készítek valamit, bejön a konyhába, érdeklődik, hogy tud-e segíteni vagy csak figyeli, hogy mi történik. Néha mesél, arról, hogy milyen volt lány korában, nagypapáról vagy arról, hogy éppen merre kirándult. Nemrég együtt voltunk a piacon, később odajött hozzám és meghatódva mesélte, hogy milyen nagy boldogság volt neki látni, hogy most én válogatom a zöldséget a levesbe, vizsgálom a salátának valót a piacon, pont úgy, mint régen ő (azt is hozzátette, hogy elégedett volt a választásommal).
Szóval, ő egy ilyen nagymama. Ez a recept is tőle származik. Olvasta valahol, változtatott rajta itt-ott. Aki nem kap idegrohamot attól, hogy meg kell pucolni egy nagy adag fokhagymát és ezt a műveletet komolyabb mentális sérülés nélkül végre is hajtja, annak a továbbiakban könnyű dolga van, mert a recept egyszerű, gyors és nagyon finom. Még ajándéknak is nagyszerű, Chájá és a Klauzáler tavaly ilyen fokhagymát kaptak nagymamától.
Nemsokára Hanuka…
Irány a kóser bolt olajok, ecetek , fűszerek zsákmányolásához és befőzésre fel!
Néhány mozdulat és ott sorakoznak a polcon a kis üvegbe zárt ízbombák! Én most egy alapreceptet mutatok, ami nagyon finom, de nyugodtan tovább variálható kaporral, kakukkfűvel tárkony helyett, borókával vagy bármivel, ami eszetekbe jut. Ha egy jó kombinációt sikerül felfedeznetek, kérlek osszátok meg velünk!
Jó étvágyat!