Igen jó citromos keksz

A citromos koszorú eredetileg két, lekvárral összeragasztott korongból áll, de lekvár nélkül, keksznek is igen jól megállja a helyét. A Kóser de finom eheti receptje szinte elronthatatlan, ráadásul kisebbekkel való közös sütéshez is ideális.

Nagyon szeretek sütni. A lelkesedésem gyakran két szélsőség között mozog. Előszeretettel kísérletezem otthoni körülmények között nehezen megvalósítható cukrászati remekek házi előállításával, de gyakran merítek ihletet régi szakácskönyvekből is. Ennek a citromos keksznek az eredetije például egy 1936-ban a Váncza és Társa által kiadott A mi süteményes könyvünkben található, citromos koszorú néven, a napoleonszelet és a weekend remeke között.

Több régi süteményes könyvhöz hasonlóan, ebben is apró megjegyzések olvashatók az egyes receptek mellett. A család hölgy tagjai ugyanis így minősítették a kipróbált recepteket, innen tudom, hogy a testőrtorta igen kiadós, míg a léhafánkból 130 darab lesz, illetve hogy a mogyorós-almás sajnos nem jó. A citromos koszorú az „igen jó” minősítést kapta. Az eredeti recept szerint a sütemény két, lekvárral összeragasztott korongból áll, de én lekvár nélkül, keksznek is gyakran sütöm. Szinte elronthatatlan recept, és minden forma kiszaggatható belőle, így a kisebbekkel való közös sütéshez is ideális.

Citromos keksz

30 dkg liszt

2 evőkanál tejföl

8 dkg hideg vaj

1 tojás sárgája

1 csomag sütőpor

7 dkg barna cukor

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve

fél vaníliarúd belseje

1 csipet só

A hozzávalókat egy nagy tálban jól összegyúrom, én ketté szoktam vágni, mert egyszerre csak az egyik felét tudom kinyújtani. Amíg az egyikkel dolgozom, addig a másik fél a hűtőben pihen.

A tésztát 3 milliméter vastagra nyújtom, majd tetszőleges formákkal kiszaggatom. Előmelegített sütőben 200 fokon, 8-10 perc alatt megsül. Figyelni kell, mert könnyen túlsül, ezért gyorsan ki kell szedni a tepsiből. Végül citromhéjjal kevert porcukorral megszórom.

Szerintem másnap reggelire, vagy tea mellé még finomabb.

(A tejföl nem hagyható ki, így csak tejes süteményként készíthető.)

Kapcsolódó cikkek

Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

2021.11.28.3 év ago
A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Mi a macesz?

2021.03.28.4 év ago
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Karácsonyi bagel

2020.12.28.4 év ago
Kultúrák találkozása a konyhaasztalon: fehérboros narancsleves, kóser káposzta és egy klasszikus bagel, amely eredetileg karácsonyra készült, de igazán bármikor jól jön, ha éppen nincs friss kenyér a környéken. A Kóser de finom receptje.

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »