Csokoládéból soha nem elég

Bár már hivatalosan nyár van, a borús, esős időszakok azért még sokszor váltják fel a napsütést. Tudom, hogy esőre nagyon is szükség van ahhoz, hogy mindenféle finomságok nőjenek, de én azért jobban szeretem a szép időt. Borús napokon viszont remekül kárpótolhatjuk magunkat egy csupa csokis, virágos tortával, ami nem utolsó sorban, remekül mutat a szombati asztalon is.

A következő sült csoki hab Nigella Lawson, How to be a domestic godess című könyvében található. Két éve Izraelben, éppen berendezés alatt volt az új konyhám, így csak korlátozottan tudtam benne működni. Elkészítettem ezt a csokikrémet, és apróra vágott friss őszibarackra öntöttem. Nagyon finom volt, így az, aki fél a vízfürdőben sütéstől, vagy csak macerásnak érzi, nyugodtan készítse el csak a krémet.

Tudom, Chájá nem rajong Nigella Lawson könyveiért. De a csokoládé közös szenvedélyünk, és amúgy is a legcsinosabb magyar származású, zsidó gasztrocelebnek helye van nálunk, még akkor is, ha a receptjei a legritkábban alkalmasak arra, hogy egy kóser konyhában elkészítsük, de enni és ünnepelni mindannyian szeretünk.

A receptet mi átalakítottuk és alkalmassá tettük arra, hogy megfeleljen a “kóser de finom” kritériumnak.

 
Csokoládéhabos torta
(Nigella Lawson receptje alapján)
 
 
Hozzávalók:
§  300 g jó minőségű étcsokoládé
§  50 g jó minőségű tejcsokoládé
§  175g vaj
§  8 nagy tojás sárgája és fehérje különválasztva
§  100 g világos nádcukor
§  100 g finom szemű kristálycukor
§  1 evőkanál vanília kivonat
§  csipet só
§  kb. 33 cm-es átmérőjű csatos tortaforma
§  alufólia
 
A sütőt előmelegítem 180 fokra, a tortaformát alaposan bevonom alufóliával kívül-belül, különös tekintettel a szélére. Így a víz nem jut be és nem áztatja el a süteményt, amikor vízfürdőbe állítom.
 
Felolvasztom a csokoládét és a vajat, majd félreteszem és hagyom egy kicsit visszahűlni. Egy másik tálban a cukrot és a tojássárgáját alaposan összekeverem. Legalább 10 percig kell keverni, amíg sima sűrű krémmé nem válik. Nigella szerint „amíg halvány majonézszerű krémmé nem válik, amikor a keverőt felemeljük, a krémnek szalagszerűen kell aláfolynia”. Mindenesetre nagyon fontos, hogy tényleg rászánjuk erre a megfelelő időt, szuflét készíteni nem nehéz, csak a pontos arányokra kell odafigyelni, nagyon jó minőségű alapanyaggal érdemes csak nekikezdeni, és elegendő időt kell hagyni az előkészületekre.
 
A cukros tojáskrémhez hozzáadom a vanília kivonatot és a kihűlt, olvadt vajas csokoládét. A tojás fehérjét kemény habbá verem, egy kanálnyival fellazítom a csokis keveréket, majd a többi tojás fehérjét óvatosan beleforgatom. Kiveszek belőle 2 evőkanálnyit, és félreteszem a díszítéshez.
 
 
Miután belekevertem a tojásfehérjét a csoki krémbe, szilárd, szivacsos szerkezetű lesz.
 
A fóliával kibélelt formát egy tepsibe állítom és beletöltöm a csokihabot. A tortaforma köré öntök egy kanna forró vizet. (kb. 2,5-3 centi magasan kell állnia a víznek a tepsiben)
 
A tepsit óvatosan az előmelegített sütőbe emelem (azaz itt általában igénybe veszek férfi segítséget. Vigyázzatok, nehéz a forró vízzel teli tepsi, és könnyen leforrázza magát az ember, ha megbillen)
 
Kb. 50-60 percig sütöm. Akkor jó, ha a tetején megjelenik egy szilárd kéreg. A torta kívül szilárdul csak meg belül ragacsos, középen szinte folyós állagú lesz. Megvárom, amíg teljesen kihűl, majd óvatosan lecsatolom róla a tortaformát. A fóliát lassan, óvatosan, csak darabokban tudom leszedni az oldaláról. A süteményt a tortaforma alján szoktam hagyni, (olyan lágy a sütemény, hogy nem lehet innen leemelni).
 
A tetejét bevonom a 2 kanál kimaradt krémmel, és virágokkal vagy cukor gyöngyökkel díszítem.
 
 
A nyári torta ehető virágokkal, és a téli változat csokiforgáccsal, cukor gyönggyel és rózsaszirommal készül.
 
Vanília fagyival, tejszínnel, savanyú bogyós gyümölccsel egyaránt nagyon finom. Az ehető virágokat először csak dekorációnak szántam, de miután olvastam róla, hogy meg lehet őket enni, megkóstoltuk a kertben szedett, megmosott és megszárított ibolyát, és mini árvácskát. Növény íze van, ilyen lehet füvet rágcsálni. A torta ízét nem befolyásolja, és nagyon jól néz ki!
 
Itt van a nyár, Savua Tov!
 

Kapcsolódó cikkek

Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

2021.11.28.3 év ago
A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Mi a macesz?

2021.03.28.3 év ago
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Karácsonyi bagel

2020.12.28.4 év ago
Kultúrák találkozása a konyhaasztalon: fehérboros narancsleves, kóser káposzta és egy klasszikus bagel, amely eredetileg karácsonyra készült, de igazán bármikor jól jön, ha éppen nincs friss kenyér a környéken. A Kóser de finom receptje.

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »