Ami nálunk a sólet sábeszkor, az a marokkóiaknak a hal tajine. Egy sok zöldséggel megpakolt, tepsiben sült, pácolt hal, ami tökéletes menü, ha látványos ebéddel szeretnénk nagyobb vendégséget etetni. Ez a marokkói hal, bár nagyon kiadós étel, a gyomrot mégsem terheli meg és az elkészítésével sem kell sokat szöszölni. A Kóser de finom e heti receptje.
Nem véletlenül mondták a rabbik, hogy a legnagyobb sábeszi öröm, a fokhagyma és a hal. Biztos erre az ételre gondoltak közben. Igazi lakoma. A tajine (ejtsd:tazsin) egyébként annak a sipka alakú edénynek a neve, amiben ezek az ételek készülnek Marokkóban. Tervben van, hogy beszerzek egyet, mert állítólag remekül tartja az ételek ízét és állagát. Bővebben erről itt olvashattok.
A szefárd zsidók egyébként remekül tudnak főzni. Szerintem ez főként az erős és izgalmas fűszerezésnek, másrészt a sok zöldségnek köszönhető. Ebből az ételből egyik sem hiányzik. Én mondjuk adtam a halpáchoz római köményt is – ami eredetileg nem volt a receptben – és ez külön dobott hozzá még egy kis keleti ízt.
Nagy örömömre, a Lehel-piac évről-évre jobb. Már teljesen normális, hogy lehet emberi áron friss koriandert és citromfüvet kapni a zöldségeseknél, és kimért olivából is van olyan, ami nem ecetes, hanem csak sóval savanyított. A hal felhozatal még nem az igazi, de egyszer az is felzárkózik majd. Halat, érdemes fagyasztva is venni, mert most már a legtöbb halat a halászás után, a hajón azonnal lefagyasztják és így sokkal frissebb marad, mint az, amivel mi találkozunk a halpultok jegén.
Az első nyolc hozzávalót egy nagy tálban összekeverem, majd jól megfürdetem benne a halfiléket. A pácolt halat letakarom és kb. 2 órára a hűtőbe teszem érni. Néha megforgatom benne a filéket.