Ravioli feta e spinaci – a tésztától a kifőzésig

Hétfőn krumplilevest főztem és kellett hozzá valami tészta  másodiknak. Volt még itthon a hétvégéről egy adag friss spenót és feta, amivel mindenképpen kellett kezdeni valamit, innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha kipróbálnám milyen raviolit csinálni, de úgy, hogy a tésztát is én gyúrom meg. Ez a gondolat amúgy már hetek óta motoszkált a fejemben, csak valahogy idő meg ihlet nem volt hozzá eddig, na de most! Ami kifőtt, az pillanatok alatt eltűnt a tányérról és férjem nagy örömére, még a fagyasztóba is jutott két adag.  Voilá egy új recept a Kóser de finomtól!

Ennek az ételnek húsos változatát hívjuk kreplach-nak a zsidó konyhában. Az olaszok eredendően ricotta, spenót vagy egyéb zöld növény kombinációjával eszik, a zsidók azonban hússal. (Naná!) Az elkészítési mód amúgy ugyanaz. Claudia Roden brit szakácskönyvíró szerint, a kreplach és a ravioli olyannyira testvérek, hogy  ez a hússal töltött tészta egyenesen a velencei gettóban született és onnan indult világkörüli útra. Amúgy nagyon ajánlom mindenkinek, aki szereti a raviolit, hogy vágjon bele egy nagyobb adag tészta elkészítésébe, mert egyrészt nem bonyolult étel, másrészt, remekül el van a fagyasztóban, így ha nincs idő főzni, de szeretnénk valami gyorsat, meleget és finomat enni, hipp-hopp remek vacsorát lehet belőle varázsolni. Szóval bátraké a ravioli vagy a kreplach!

 

Ravioli feta e spinaci (6 adag)
Tésztához:
3 nagy tojás
2 bögre liszt
fél tk só
fél tk extra szűz olivaolaj
Töltelék:
1 kis csomag feta (kb. 150 gr)
200 gr friss spenót jól átmosva, leszárazva
3 ág friss kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
1 tk vaj
só, bors
Szósz:
15 gr vaj
kakukkfű vagy egy gerezd zúzott fokhagyma
15 gr fenyőmag, pirítva
frissen reszeltparmezán sajt
só, bors

Tészta:

A nyújtódeszka közepére csinálj egy kis vulkánt a lisztből, úgy, hogy a három tojás, olaj és só, kényelmesen elférjen a belsejében. Először keverd össze egy villával a tojást, az olajat és a sót, majd egyenletesen keverd hozzá a vulkán széléről a lisztet. Amikor már szétesne, kezd el kézzel összedolgozni.

Ez egy teljesen átlagos tészta, addig kell gyúrni, amíg egyenletes, szép sárga nem lesz. Ha kész, egy gombóccá formáljuk és betesszük a hűtőbe, amíg tölteléket készítünk. Aki szeretne tovább kreatívkodni, és mindenféle színű raviolikat készíteni, az pl. itt talál további inspirációt ehhez.


Töltelék:

A töltelékhez egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a vajat, megfuttatjuk rajta a jól összezúzott fokhagymát és kakukkfüvet, majd hozzáadjuk a spenótot. Sózzuk, borsozzuk és jól megpároljuk. Amíg párolódik, a fetát krémesre törjük egy villával. A spenót levét fakanállal kinyomkodjuk és leöntjük, majd hozzáadjuk a sajtot. Jól elkeverjük és hagyjuk hűlni.

Az összeállítás:

A tésztát kivesszük a hűtőből, négy részre vágjuk. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van otthon tésztanyújtó gépünk (nekem nincs), akkor lehet hatba is vágni.

Az egyes részekből kis golyókat gyúrunk, és amennyire csak tudjuk, olyan vékonyra nyújtjuk őket. Ez a fent említett gép nélkül kissé erőt próbáló feladat, de semmiképpen nem lehetetlen. Gondoljunk nagyszüleinkre, nekik sem volt másuk, csak a sodrófa. Nagyjából akkor jó a vastagsága, ha átlátszik rajta a nyújtódeszka mintázata. Vigyázzunk, hogy ne ragadjon le!

Ha készen vagyunk egy lappal, jöhet a töltelék. Én a következőképpen töltöttem meg a tésztát: óvatosan félbehajtottam, hogy lássam, mennyire fedi egymást a két oldal, illetve, hogy megkapjam a felezővonalat. Az egyik felébe csak jelzés értékűen belenyomtam a kör alakú szaggatót és a körök közepébe tettem annyi tölteléket, hogy az ne érintse a körök szélét.

Ráhajtottam a tészta másik felét és kézzel összenyomkodtam az oldalait, majd a szaggatóval, a huplik mentén kiszaggatam a leendő raviolikat.

Ha kiszaggattuk a köröket, akkor a széleit két ujjal jó alaposan összenyomkodjuk, így kedves kis ufókat kapunk. Ezeket megforgatjuk lisztben, hogy ne ragadjanak, és a deszka szélére rakjuk. Hasonlóképpen járunk el a maradék három tésztarésszel is.

Azért is praktikus egyébként valamilyen rántott levest csinálni hozzá, mert a kimaradó tésztát felhasználhatjuk csipetkének. Nekünk nagyon ízlett krumplileveshez.

A szósz:

A raviolikat, ha frissen esszük, akkor forró vízben kifőzzük, ha nem, mehetnek a hűtőbe vagy a fagyasztóba. Én most vajszószt csináltam hozzá. Megolvasztott vajra rádobtam két ág friss kakukkfüvet, meglocsoltam vele a frissen gőzölgő tésztát. Sóztam, borsoztam, ráreszeltem parmezán sajtot és megszórtam pirított fenyőmaggal. Gyorsan elfogyott!

Jó étvágyat!

Kapcsolódó cikkek

Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

2021.11.28.3 év ago
A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Mi a macesz?

2021.03.28.4 év ago
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Karácsonyi bagel

2020.12.28.4 év ago
Kultúrák találkozása a konyhaasztalon: fehérboros narancsleves, kóser káposzta és egy klasszikus bagel, amely eredetileg karácsonyra készült, de igazán bármikor jól jön, ha éppen nincs friss kenyér a környéken. A Kóser de finom receptje.

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »