Már süt a nap, virágoznak a fák, de a friss, tavaszi zöldségekre még sajnos várni kell. A salátára kiéhezett zsidó azonban ilyenkor sem esik pánikba. Zöldségek után kutatva, szétnéz a spájzban, hűtőben, piacon, majd okos fejével biccent és dönt. Cékla, sárgarépa, karalábé, zeller, citrom, olíva olaj, fűszerek és kész is a legpompázatosabb, télvégi vitaminbomba. A Kóser de finom e heti receptje.
A saláta fűszerezése Izraelt és a Közel-Keletet idézi meg illatában és ízében is. Ha tehát a tűző, tavaszi napsütésben van lehetőségünk ebédszünetben kiülni a Dunára néző iroda teraszára vagy kisétálni egy közeli parkba és salátánkat ott elfogyasztani, akkor egy kevés képzelőerővel már Tel-Avivban is érezhetjük magunkat. Nem is csoda, hiszen az eredeti receptet is az Alma Beach-en találta ki a Manta Ray étterem chefje.
A tel-avivi, tengerparti kis éttermek mindig dugig vannak emberekkel. Óriási puffokon ülve eszegethetünk mindenféle friss salátákból és mártogatókból álló mezze menüt, miközben hatalmas napszemüvegbe és egy lenge sálba burkolózva nézzük a szeles tengert, hallgatjuk a helyiek vidám, élettel teli héber beszélgetését. Oh, Tel-Aviv, I miss You!
A finom télvégi salátánkat, azon kívül, hogy önmagában is felséges eledel (egy kis fokhagymás lebanével vagy tejföllel), bátran felszolgálhatjuk roston sült csirke vagy akár füstölt makrélafilé mellé is. Remek munkahelyi ebéd vagy könnyű vacsora, és nem utolsó sorban hatalmas vitaminbomba is.