A rabbi tortája

Hogyan lehet az otthon sütött torta egyszerre szép is és finom is? Milyen torta illik egy rabbihoz? Milyen tortát szeret egyáltalán a rabbi?  Egy egyszerű, de nagyon finom tortával és a néhány könnyű, de látványos díszítési technikával jelentkeznek a héten a Kóser de Finom szerzői.

A rabbi a héten ünnepelte a születésnapját. Chájá egy kisebb házibulit is rendezett neki, így összejöttünk néhányan, beszélgetni, iszogatni, és persze eszegetni. A rebbecen csupa egészséges étellel várt minket. Ettünk nagyon finom, teljes kiőrlésű lisztből készült pogácsát, egy nagy adag nyers reszelt zöldséget, török joghurtos szósszal. Ez utóbbi mindenkinek különösen jól esett, mert így, tél vége felé, már mind ki vagyunk éhezve valami zöldre. A céklás, zelleres salátának pedig nem csak az íze volt friss, hanem a színe is a tavaszt idézte.

Én egy tortát készítettem, ami egy megbízható, kipróbált recepten alapult. Nagyon szeretek tortát sütni, bár még van hova fejlődni, mert nem mindig sikerül megvalósítani az elképzeléseimet, de … jó elképzelések már vannak. A torta alap készülhet piskótából, tündértortából, habcsókból, vaníliás vagy kakaós változatban, szinte bármiből, ami tölthető vagy van annyira tömör, hogy elbír egy vagy két adag krémet.

Én most egy kakaós piskótát fűszereztem meg, fahéjjal, kardamommal és szegfűborssal, és nem krémmel, hanem nagymama híres baracklekvárjával töltöttem meg. De, hogy senkinek ne legyen csokoládé hiánya, a külső réteg belga csokoládéból készült.

Végezetül szeretettel küldjük ezt a számot a rabbinak és mindenkinek, aki szereti J

08 Un Az Der Rebbe Zingt

The Cornell University Klezmer Ensemble performs “Un Az Der Rebbe Zingt” in a concert held at the historic Willard Memorial Chapel in Auburn, NY, on March 11, 2012.

A rabbi tortája

(1 születésnapos rabbi + 15 fő számára)

20 dkg liszt

25 dkg cukor

10 dkg vaj

2 tojás

5 dkg kakaópor

1 csomag sütőpor

2 dl tej

szegfűbors, fahéj, kardamom,

(vagy 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék)

Fűszeres kakaós piskóta

A lisztet, sütőport, egy csipet sót és a kakaóport összekeverem. Nem kell külön venni a tojás fehérjét és sárgáját, a tojást egy tálba töröm és a cukorral együtt 6-8 percig közepes fokozaton keverem. A szobahőmérsékletű vajat kisebb darabokra vágom és ezt is hozzáadom a cukros tojáshoz. Alapos keverés után, felváltva hozzáadok 2-3 kanál kakaós lisztet és egy kis tejet, amíg el nem fogynak az összetevők.

Kivajazott, kilisztezett sütőformában kb 180 fokon megsütöm. (Bocsánat, ez csak hozzávetőleges becslés, tekintettel arra, hogy a sütőmről lekoptak a jelölések, szóval a klasszikus szakácskönyvközhellyel élve „közepes hőmérsékleten” megsütjük a tortát)

Ezt az alapot sima kakaós változatban gyakran készítem lekvárral töltve, általában 1-2 óránál tovább nem marad a tálon.

De hogyan készült a rabbi tortája?

Miután a torta alap kihűlt, kettévágtam és megtöltöttem egy üveg nagymama-féle házi baracklekvárral (hát, igen a titkos összetevő). Végül belga csoki pasztillát olvasztottam össze egy kis vajjal, és bevontam vele egy hablapát segítségével a tortát.

A díszítéshez megpirítottam száraz serpenyőben 2-3 marék mogyorót, majd durvára törtem, ez képezte a díszítés egyik felét.

A cukor „lángokhoz” egy alufólia darabot vékonyan megkentem olajjal, majd az olvasztott, már barnuló cukrot ráöntöttem és megpróbáltam szétteríteni. Miután kihűlt széttörtem és a torta tetejére rendeztem.

Bis 120 rabbi!

kdf hechser

Még több Kibic

Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

2021.11.28.3 év ago
A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Mi a macesz?

2021.03.28.4 év ago
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Karácsonyi bagel

2020.12.28.4 év ago
Kultúrák találkozása a konyhaasztalon: fehérboros narancsleves, kóser káposzta és egy klasszikus bagel, amely eredetileg karácsonyra készült, de igazán bármikor jól jön, ha éppen nincs friss kenyér a környéken. A Kóser de finom receptje.

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »