A zsidók imádják a kekszeket. Lehet, hogy ez a rajongás még a pusztai vándorlás idejére vezethető vissza? A Biblia szerint ugyanis már ebben az időben is ettünk ilyesmit. A hagyományt pedig érdemes ápolni. Ehhez kínál a Kóser de finom egy jó kis receptet.
A rabbi nagyon szereti a kekszet. Főleg a teljeskiőrlésűt, de leginkább mindegyiket, amelyikben van csoki vagy lekvár vagy csak egyszerűen finom és kész. Épp ezért, viszonylag könnyű neki kekszet sütni. Olyan esetre nem is emlékszem, amikor nem fogyott el minden nyomtalanul.
Nemrég gyümölcsös pitét készítettem szombatra, és kipróbáltam, hogy a kimaradt vajastésztából lehet-e kekszet sütni. Lehet. Olyannyira, hogy meg is kellett ismételnem ezen a héten a mutatványt, de most már egy külön, erre a célra begyúrt pite tésztával. A változtatás csak annyi volt, hogy az eredeti recepthez hozzáadtam még egy bio citrom reszelt héját és két marék mákot. Szerintem ugyanis a ropogós, egész mákszemek még a legunalmasabb süti tésztát is képesek feldobni. Tölteléknek pedig apukám szilvalekvárjából került egy kevés a szívecske alakú finomságok közé. Mit ne mondjak, nagyon finom lett a végeredmény.
Az aprósüteményeket héberül ugá-nak mondjuk. Eredetileg kis, kerek sós vagy édes pogácsákat jelölt, de a mai héberben már szinte kizárólag a kis kekszeket és süteményeket hívják így. Izraelben egyébként rengeteg keksz fogy. Szinte mindenhol, mindig lehet valami édességhez jutni, mert egy kávéra és egy kis sütire minden körülmények között van idő. Lehet, hogy a zsidóság kekszért való rajongása még a pusztai vándorlás idejére vezethető vissza. A Numeri 11:8-ban ugyanis azt olvashatjuk, hogy nép kerek süteményeket sütött a mannából. Lehet, hogy mindezt egybevéve Izraelt inkább a „kávéval és keksszel folyó” országnak kellene hívnunk?
Jó sütögetést mindenkinek!
Recept
Egy közepes sütis doboznyi kekszhez
20 dkg lisz
10 dkg vaj
10 dk cukor
1 tojás
2 ek citromlé vagy édes fehérbor
1 csipet só
2 maroknyi mák
1 citrom reszelt héja
A hideg vajat a lisztbe morzsolom, hozzákeverem a cukrot, a mákot, citromhéjat és a sót. A közepébe lyukat formázok, ide jön a tojás és a citromlé. Gyorsan, de jó alaposan összedolgozom. Ha kész, fóliába csavarom és félórára visszateszem a hűtőbe.
Ez alatt előmelegítem a sütőt, kikészítem a deszkát, a kiszúró formákat és kibélelem szilikonos sütőpapírral a tepsit.
A tésztát fél centi vastagra nyújtom, kiszaggatom a formákat. Egy tepsi nálam, 3-as gázfokozaton kb. 5-8 perc között sül meg. Ha kihűlt, összepárosítom őket, az egyiket megkenem lekvárral és ráteszem a tetejét. Jól záródó dobozban 3 napig remekül elvan, ha el nem fogy előbb.